Društvo

Prioritetni projekti u oblasti izgradnje komunalne infrastrukture

0711gvozdenovic
V
lada je danas usvojila Pregled prioritetnih projekata u oblasti izgradnje komunalne infrastrukture čija se realizacija se predviđa u ovoj i narednoj godini čija se vrijednost procjenjuje na 347 miliona eura.

Prioritetni projekti u oblasti izgradnje komunalne infrastrukture
Portal AnalitikaIzvor

Ministar održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenović je nakon sjednice Vlade precizirao da pregled prioritetnih projekata u oblasti izgradnje komunalne infrastrukture sadrži detaljne podatke o 35 projekata iz oblasti vodosnabdijevanja, upravljanja otpadom i upravljanja otpadnim vodama.

Kako je rekao, tim iznosom nijesu obuhvaćeni projekti koji se realizuju u Budvi, kroz javno-privatno partnerstvo i Podgorici, čija je vrijednost oko 120 miliona eura.

- Pregledom prioritetnih projekata definisani su pretpostavljeni izvori finansiranja, imajući pri tome u vidu raspoloživa sredstva iz kredita Evropske investicione banke - 27 miliona eura za projekte iz oblasti upravljanja otpadom, i 57 miliona za projekte iz oblasti vodosnabdijevanja i upravljanja otpadnim vodama, kao i sredstva KfW banke u iznosu od oko 60 miliona eura, rekao je Gvozdenović.

Prema njegovim riječima, evidentan je napredak kod jednog broja projekata u odnosu na stanje projekata iz perioda kada je rađen Pregled prioritetnih projekata za realizaciju u prethodnoj godini.

- U oblasti upravljanja otpadom najveći prioritet, nakon izgradnje centra za upravljanje otpadom u Baru i Podgorici je nova Strategija za upravljanje otpadom, čija izrada je u toku, treba da da odgovor na pitanja o optimalnom broju centara za upravljanje otpadom i načinu tretmana otpadnog materijala, kazao je Gvozdenović.

On je rekao da su, u obasti upravljanja otpadnim vodama i dalje visoki prioriteti izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Nikšiću, Herceg Novom, Baru, Pljevljima i Bijelom Polju, kao i izgradnja zajedničkog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za Kotor i Tivat.

- U oblasti vodosnabdijevanja najznačajnije aktivnosti vezane su za izgranju sistema vodosnabdijevanja gradskih opština Golubovci i Tuzi, kao i za rješavanje problema u vodosnabdijevanju prijestonice Cetinje i izgradnja primarnog vodovoda u opštini Andrijevica, kazao je Gvozdenović.

Za realizaciju prioritetnih projekata potrebno je u 2013. godini obezbijediti 43,458 miliona eura a u 2014 godini 89,016 miliona eura smatra Gvozdenović

- Uglavnom su obezbijeđena sva sredstva potrebna u 2013. godini. Za projekte koji se dijelom finansiraju iz državnog budžeta, sredstva su obezbijeđena u Kapitalnom budžetu i zaključeni su ugovori za njihovu realizaciju. Takođe, iz državnog budžeta su obezbijeđena sredstva za realizaciju pojedinih projekata na Crnogorskom primorju, saglasno članu 1 tačka 1.2. Posebnog ugovora za zamjenu duga koji je zaključen sa KfW-om 2008. godine. Sredstva su već prenesena na račun DOO „Vodacom“ koji implementira projekte, zaključio je ministar održivog razvoja i turizma.

Portal Analitika