Društvo

Muša Osmanagić ipak ostaje na slobodi

0211osmanagic
K
rivično vijeće Višeg suda u Podgorici odbilo je danas popodne, kao neosnovanu žalbu tužilaštva na rješenje sudije za istragu Miroslava Bašovića kojim je odbio da odredi pritvor Baraninu Arminu Muši Osmanagiću (38), osumnjičenom za pranje novca.

Muša Osmanagić ipak ostaje na slobodi
Portal AnalitikaIzvor

- Rješavajući po žalbi Višeg državnog tužioca u Podgorici izjavljenoj na rješenje sudije za istragu u predmetu okrivljenog Osmanagić Armina, a nakon što je sudija za istragu u ponovljenom postupku postupio po nalozima vanraspravnog krivičnog vijeća ovog suda, vanraspravno krivično vijeće je odbilo žalbu kao neosnovanu nalazeći pri tom da u odnosu na okrivljenog postoji osnovana sumnja u pravcu izvršenja predmetnog krivičnog djela ali ne i razlozi za određivanje pritvora – saopštila je samostalna savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda u Podgorici Milena Đaletić.

Izvor Portala Analitika iz suda međutim, kazao je, kako je krivično vijeće „u nekim elementima ispravilo Bašovićevo rješenje“.

Polemika između tužilaštva, sudije za istragu Miroslava Bašovića i krivičnog vijeća Višeg suda traje još od prošle sedmice kada je Bašović odbio zahtjev tužioca da Osmanagiću odredi pritvor.

Armin Muša Osmanagić uhapšen je prošle srijede zajedno sa suprugom Ljiljanom (31) pod sumnjom da su preko svoje firme „Paladijum“, za četiri godine, oprali nešto više od 72.000 eura ilegalnim organizovanjem igara na sreću u automat-klubu „Bar 2“, koji je bio njihovo vlasništvo. Policija je tada najavila i finansijsku istragu kako bi se utvrdilo porijeklo 340.000 eura koje je Osmanagić uložio u nekretnine.

Ljiljana Osmanagić, koja je osnivačica i izvršna direktorka „Paladijuma“ puštena je odmah u srijedu veče da se u daljem postupku brani sa slobode, dok je tužilac za njenog supruga zatražio pritvor. Sudija Bašović sjutradan je ocijenio da nema osnova za takavu odluku i puštio i Armina Osmanagića. Tužilaštvo se žalilo, a krivično vijeće Višeg suda u nedjelju je uvažilo žalbu i predmet vratilo Bašoviću na ponovno odlučivanje, sa preporukama u kom dijelu bi trebalo ispraviti rješenje. On je u ponedjeljak donio istovjetnu odluku onoj u četvrtak i poručio kolegama iz krivičnog vijeća da je bilo „cjelishodnije da su preinačili“ njegovu odluku umjesto što su mu predmet vratili na ponovno odlučivanje.

Armin Muša Osmanagić u policijskim dosijeima slovi za vođu jedne po barskih kriminalnih bandi, zbog čega je ovaj slučaj izazvao veliku pažnju javnosti, ali i žestoku polemiku između ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića i člana Sudskog savjeta Nevena Gošovića, iz Socijalističke narodne partije.

Konjević je odmah nakon odluke sudije Bašovića prošlog četvrtka poručio kako će inicirati sjednicu Sudskog savjeta kako bi se raspravljalo o radu pojedinih sudija, a Gošović mu je u izjavi za Portal Analitika uzvratio da je njegova inicijativa neprimjeren uticaj na nezavisnost i samostalnost sudstva. Konjević je sjutradan Portalu Analitika kazao da nije tačno da se on miješao u rad suda niti komentarisao konkretne sudske odluke i upitao da li je „jeres javno predložiti da Sudski savjet razgovara o problemima i principima odgovornosti sudija“.

- S obzirom na to da Gošović već više godina sjedi u Sudskom savjetu, bilo bi normalno da on ističe probleme i pokreće procedure za njihovo rješavanje jer je i on, s obzirom na funkciju, odgovaran za stanje u sudstvu – poručio je Konjević.

Portal Analitika