Zabava

U toku je nagradna igra Pet šopa „Dora“ i Portala Analitika

0111-morsko-prase
P
rodavnica za kućne ljubimce „Dora“ i Portal Analitika nagrađuju jednog čitaoca kućnim ljubimcem: čitalac ili čitateljka koji pošalju najljepšu autorsku fotografiju na kojoj se nalazi životinja, dobiće - morsko prase.

U toku je nagradna igra Pet šopa „Dora“ i Portala Analitika
Portal AnalitikaIzvor

Svi zainteresovani za učešće u nagradnoj igri, svoje fotografije, sa imenom i prezimenom, mjestom i datumom gdje je fotografija napravljena mogu slati na mejl: kristina.cetkovic@portalanalitika.me. U mejlu je potrebno naznačiti: Za nagradnu igru.

Takmičenje će trajati od 1. do 30. novembra, kada će članovi redakcije Portala Analitika odlučiti čija je fotografija najljepša, i proglasiti pobjednika.

Napominjemo, potrebno je poslati autorsku fotografiju, uz ime i prezime, mjesto i datum kada je fotografija napravljena.

Uz kupon, dobitnik će imati priliku da bira svoje morsko prase, u prodavnici za kućne ljubimce „Dora“ koja se nalazi u Jerevanskoj ulici broj 10, na Zabjelu u Podgorici.

Pristigle fotografije objavićemo narednog dana.

Fotografiju svog šarplaninca Rapija poslao nam je Ivica Madžarović iz Golubovaca.

0611IvicaMadzarovic

Inače, morska prasad su idealni kućni ljubimci za djecu. Znatiželjni su, druželjubivi i komunikativni i rijetko će ogrebati ili ugristi vlasnika. Njihov životni vijek je od 4 do 8 godina. Ova krznena stvorenja su porijeklom iz centralnog dijela Južne Amerike, odakle su ih u 16. vijeku španski osvajači prenijeli u Evropu, gdje postaju omiljeni kućni ljubimci. Morsko prase je po tome i dobilo ime – donešeno je preko mora i javlja se kao prase.

Kada je u pitanju njihov smještaj, s obzirom da su prilično aktivna, morska prasad zahtijevaju mnogo prostora. Mjesto na kome će morsko prase boraviti mora biti zaštićeno od kiše, sunca i hladnoga vjetra, promaje i naglih promjena temperature. Kavez za njih ne smije biti površine manje od 120 x 60 cm, dok visina ne smije biti niža od 50 cm. Naravno, ukoliko je više njih, potreban je veći kavez. U samom kavezu potrebno je obezbijediti mjesto za spavanje, vodu, posudicu za hranjenje i slobodno kretanje. Dno kaveza treba da bude posuto piljevinom koja se  svakodnevno čisti kako bi se izbjegli neugodni mirisi i pojava bolesti. Bilo bi poželjno da morsko prase svaki dan izlazi iz kaveza, ali treba obratiti posebnu pažnju kako ne bi imalo prilike da gricka električne kablove ili otrovne biljke.

Portal Analitika