Abiznis

SAD: Dow Jones dostigao novi rekord

7dw
D
ow Jones indeks na Wall Streetu u srijedu je dostigao najviši nivo u istoriji, zahvaljujući snažnom rastu cijene Microsofta i ohrabrujućim vijestima iz evropske ekonomije, dok se S&P 500 rekordnom nivou približio na samo jedan bod.

SAD: Dow Jones dostigao novi rekord
Portal AnalitikaIzvor

Dow Jones indeks ojačao je 0,82 odsto na 15.746 bodova, S&P 500 0,43 odsto na 1.770 poena, dok je Nasdaq oslabio 0,2 odsto na 3.931 bod, prenosi SEEbiz.

Rekord Dow Jonesa ponajviše se zahvaljuje skoku cijene dionice Microsofta, od preko četiri odsto, nakon napisa da je u užem izboru za novog izvršnog direktora najvećeg svjetskog proizvođača softvera ostalo još samo nekoliko imena.

Gubitke su zabilježili Apple, Google i Facebook, što se tumači povlačenjem novca uoči početka trgovanja dionicama Twittera.

»Zanimljivo je što su akcije tih kompanija, uprkos čvrstim fundamentalnim pokazateljima, završile u minusu. Moguće je da ulagači povlače novac kako bi ga plasirali u dionice Twittera«, kazao je menadžer u fondu Synovus Investment Advisors, Daniel Morgan.

Nakon najspektakularnije javne ponude u ovoj godini, u četvrtak bi trebalo da počne trgovina akcijama Twittera, koji još ne stvara dobit, ali se broj njegovih korisnika brzo povećava.

Ulagače je u srijedu ohrabrilo i nekoliko dobrih makroekonomskih izvještaja iz Evrope, među kojima, o većem nego što se očekivalo rastu industrijskih narudžbi u Njemačkoj, što može značiti da se ubrzava oporavak ekonomije eurozone od recesije.

U fokusu ulagača bili su i kvartalni poslovni izvještaji kompanija, koji nijesu baš uvjerljivi, ali ni razočaravajući. Tako je cijena dionice Ralph Laurena skočila više od pet odsto, jer je taj modni div objavio bolje nego što se očekivalo rezultate, dok je Abercrombie & Fitcha potonuo oko 13 odsto nakon što je prodaja tog trgovačkog lanca pala sedmo tromjesečje zaredom.

Slabiji od očekivanih poslovni rezultati prouzrokovali pad cijena akcija Tesla Motorsa 14 odsto.

(MINA-BUSINESS)

Portal Analitika