Društvo

Cetinje: Otkrivanje Njegoševe biste

7bib
B
ista Petra Drugog Petrovića Njegoša biće otkrivena u petak, 8. novembra, u parku kompleksa Nacionalne biblioteke na Cetinju, kada će biti i o otvorena izložba izdanja njegovih djela.

Cetinje: Otkrivanje Njegoševe biste
Portal AnalitikaIzvor



Iz Nacionalne biblioteke „Đurđe Crnojević“, najavljeno je da će bisti, povodom obilježavanja 200 godina od rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša, otkriti ministar kulture, Branislav Mićunović.

Bistu je uradio crnogorski vajar Dragoljub Đurović, a riječ je o odlivku rađenom prema kalupu biste koja se još nalazi u Kijevu, Herceg Novom i Podgorici.

Ona će biti postavljena u parku kompleksa Nacionalne biblioteke na Cetinju, u bivšem Italijanskom poslanstvu.

„Postavku izložbe izdanja Njegoševih djela sačinjavaju prva izdanja Njegoševih djela koje Biblioteka posjeduje, Njegoševa djela štampana u Crnoj Gori, djela koja su objavljene van granica naše države, kao i prevodi Njegoševih djela nezavisno od mjesta izdanja“, kazali su iz biblioteke.

Kako se navodi, izbor koji je Biblioteka napravila broji 216 bibliografskih jedinica, koje u katalogu prati veliki broj fotografija i faksimila koričnih, naslovnih ili ilustrovanih strana Njegoševih knjiga.

„Biće izložena prva izdanja Gorskog vijenca, Luče mikrokozma, Lažnog cara Šćepana malog i Slobodijade, razna jubilarna izdanja, kao i prevodi Njegoševih djela na 21 svjetskom jeziku, među kojima su engleski, francuski, njemački, ruski, italijanski, kineski, japanski, esperanto“, piše u saopštnju.

Najvljeno je da će izložba izdanja Njegoševih djela „Heruvim enigme“ biti otvorena do 31. decembra.

(MINA)

Portal Analitika