Svijet

Independent: Špijunske baze u Zagrebu, Sarajevu, Tirani...

0611independent
O
perativni centri američkih agencija CIA i NSA nalaze se i u Zagrebu, Sarajevu, Tirani i Prištini, objavio je britanski dnevni list Independent.

Independent: Špijunske baze u Zagrebu, Sarajevu, Tirani...
Portal AnalitikaIzvor


Independent je nastavio sa objavljivanjem dokumenata koje je prikupio bivši američki obaveštajac Edvard Snouden, a koji se tiču špijuniranja po evropskim zemljama od strane SAD-a i Velike Britanije, prenosi Dnevnik.hr.



Navodi se da se podaci prikupljaju širom svijeta, pomoću "špijunskih baza" u američkim diplomatskim predstavništvima, koje su najčešće postavljene na krovovima diplomatskih zgrada.



List nabraja i operativne centre u Evropi i centralnoj Aziji, među kojima su i glavni gradovi Hrvatske, BiH, Albanije i Kosova, dok su ostali smješteni u Atini, Bakuu, Beču, Budimpešti, Frankfurtu, Kijevu, Madridu, Milanu, Moskvi, Parizu, Pragu, Rimu, Tbilisiju i Ženevi.



Independent je početkom nedjelje objavio priču o novom špijunskom skandalu, ovog puta između Velike Britanije i Njemačke, a sada je uslijedio nastavak.



Navodno je u zgradi britanske ambasade, smještene tek nekoliko metara od Bundestaga i kancelarije kancelarke Angele Merkel, postavljen tajni sistem za špijunažu.



Nije jasno o kakvom se konkretno sistemu radi, ali od Snoudena je prije nekoliko sedmica procurila i informacija o prisluškivanju mobilnog telefona njemačke kancelarke Angele Merkel, što su navodno radili Amerikanci i to uz pomoć sistema takođe instaliranog na krovu svoje ambasade, koja se, isto kao i britanska, nalazi blizu Bundestaga.



List piše da iz svih spomenutih centara, informacije se šalju u britansku vojnu bazu u Northemptonširu, odakle se prosljeđuju u zajednički britansko-američki centar u saveznoj državi Merilend.



Sve fnkcioniše pod okriljem dugogodišnjeg američko-britanskog sporazuma o dijeljenju obavještajnih podataka.

 

foto: Dnevnik.hr

Portal Analitika