Društvo

Pet prijava za Vrhovnog državnog tužioca

0611tuzilastvook2
T
užilačkom savjetu danas do 16 sati stigle su četiri prijave na javni oglas za Vrhovnog državnog tužioca, potvrđeno je Portalu Analitika. Kako saznajemo, prijavili su se, prof. dr Branko Vučković, predsjednik Osnovnog suda u Kotoru, Vesna Jovićević, Viša državna tužiteljka u Pogdorici, zatim Stojanka Radović zamjenica vrhovnog državnog tužioca, inače prva specijalna tužiteljka u Crnoj Gori i advokat iz Podgorice Goran Rodić.

Pet prijava za Vrhovnog državnog tužioca
Portal AnalitikaIzvor

Prijavu je poštom, kako je potvrdio Portalu Analitika, danas poslao i podgorički advokat Zoran Piperović, nekadašnji zamjenik vrhovnog državnog tužioca.

S obzirom na činjenicu da je moguće da je još kandidata prijavu poslalo poštom u Tužilačkom savjetu će sačekati i naredna dva dana prije nego počnu sa procedurom koja podrazumijeva uvid u dokumentaciju, nakon čega se nepotpune prijave eliminišu, a onda se zakazuje sjednica Savjeta na kojoj se bira kandidat i predlaže Skupštini Crne Gore. Parlament Vrhovnog tužioca bira dvotrećinskom podrškom, odnosno tropetinskom većinom u drugom glasanju.

Crnogorsko tužilaštvo bez prvog čovjeka ostalo je u aprilu nakon što je tadašnjoj vrhovnoj tužiteljki Ranki Čarapić istekao mandat. U maju je raspisan konkurs, na koji su se prijavili Čarapićka i advokati Zoran Piperović i Zoran Vukčević, a Tužilački savjet je predložio Čarapićku, ali njen izbor nije verifikovan u parlamentu jer je u toku bila izmjena zakonodavstva. Odlučeno je da se sačeka i raspiše novi konkurs kako bi Vrhovni tužilac bio imenovan u skladu sa novom zakonskom regulativom. Oglas je raspisan je 22. oktobra a rok za prijavu istekao je danas u 16 sati.

Portal Analitika