Region

Sandi Češko najbogatiji Slovenac

611sandiceskook
N
ajbogatiji Slovenac je treću godinu zaredom Sandi Češko, čiji se udio od 60 odsto u Studiju Moderna procjenjuje na 460,4 miliona eura, javlja Tanjug.

Sandi Češko najbogatiji Slovenac
Portal AnalitikaIzvor

Revija “Menadžer“ svake godine objavljuje listu najbogatijih Slovenaca, a bogatstvo većinskog vlasnika Studija Moderna, koji posjeduje dušeke Dormeo i TV prodaju Top šop, 12 odsto je veće nego prošle godine.

Od prošle godine je najviše povećana imovina supružnika Albina i Tatjane Doberšek, i to za čak 118 odsto. S procjenjenom vrijednošću od 274,3 miliona eura su ove godine na drugom mestu.

Glavni dio njihove imovine čini inženjersko preduzeće Inžinjering Doberšek, koje su osnovali prije 30 godina u Nemačkoj. Preduzeće ima više od 300 zaposlenih, većinom inženjera i specijalizovano je za gradnju energetskih rudarskih, vodoprivrednih i ekoloških objekata.

Treći na listi (prošle godine drugi) je Joc Pečečnik. Njegov 90-procentni udio u grupi Elektronček, koja proizvodi i daje u najam opremu za kockarnice, procjenjen je na 188,4 miliona eura, tri odsto više nego lani. Zbog uspjeha u Americi, Pečečnik u narednim godinama ima velike mogućnosti za rast.

Četvrto mjesto (prošle godine treće) zauzeli su supružnici Iza i Samo Login, kojima je u posljednje tri godine uspio veliki posao sa zabavnim mobilnim aplikacijama. Vrijednost preduzeća Autfi7, koje je proljetos premašilo granicu od milijardu preuzimanja je, prema analitičarima Menadžera, 16 odsto veća. Udio od 55 odsto koji posjeduju supružnici Login vrijedi 146,6 milona eura. Na listi najbogatijih Slovenaca su i tri glavna akcionara tog preduzeća.

Među prvih pet je ove godine prvi put 39-godišnji Zoltan Varga iz Zreča, koji je studirao u Americi i probio se među vodeće menadžere u petom najvećem hedž fondu “Ork zif kepital” menadžment, gdje je odgovoran za azijska tržišta. U vlasništvu ima nešto više od 13 miliona akcija tog fonda, koje su krajem septembra bile vrijedne 110,1 miliona eura.

Nekada najbogatiji Slovenac, trgovac Mirko Tuš je ove godine pao za jedno mjesto, na osmu poziciju, ali se vrijednost njegove imovine prošle godine nije smanjivala. Revija je procjenu povećala za tri odsto, na 73,7 miliona eura, što je više od 13 odsto vrijednosti 2008. godine.

Zajednička vrijednost imovine 100 najbogatijih Slovenaca je lani dostigla 3,3 milijarde eura, što je oko 14 odsto više nego prošle godine, ali još uvijek 17 odsto manje nego u pretkriznom periodu 2008. godine. Od tada se na listi promjenilo više od polovine imena.

Portal Analitika