Zabava

VIDEO: Čejser – pas koji razumije 1.000 riječi

0611pascejser
"Ovo je sa stanovišta nauke najvažniji pas koji se pojavio u posljednjih sto godina", tvrdi Brajan Heri sa Djuk univerziteta. Šta je to toliko posebno u vezi sa devetogodišnjom Čejser?

VIDEO: Čejser – pas koji razumije 1.000 riječi
Portal AnalitikaIzvor

Čejser, potomak rase Border Koli, ima inteligenciju sličnog nivoa kao i njeni ljudski vršnjaci, tvrdi njen vlasnik Džon V. Pajli. On je za svoje tvrdnje dobio i potvrdu od strane Centra za istraživanje životinjske inteligencije sa Djuk univerziteta, gdje je pomenuti naučnik Brajan Heri bio oduševljen pametnom kujom.

Iako je njegova ljubimica jedinstvena po tome što može da razumije oko hiljadu riječi, Pajli tvrdi da svaki pas ima potencijal da razvije inteligenciju do na nivou djeteta. Ono što je zajedničko za pse i djecu jeste to što nova znanja i vještine najbolje usvajaju kroz igru, piše Pajli u teksu koji je objavio američki magazin Tajm.

Upravo je uz pomoć igre i strpljenja Pajli uspio da u glavi malene Čejser poveže nazive pojmova i predmete koje oni označavaju, da bi potom uspio da razvije i sposobnost razumijevanja različitih odnosa u kojima se naučene riječi upotrebljavaju.

Čejser je prvi značajan pomak napravila još sa pet mjeseci, kada je shvatila da njen vlasnik za različite predmete, poput njenih igračaka, upotrebljava različite riječi. Baš poput djeteta, kuče je vremenom usvajalo nazive predmeta tako što joj je Pajli kroz igru predstavljao igračke, insistirajući na njihovim nazivima.

“Naše jezičke igre vezane su za sakrivanje i pronalaženje njenih igračaka, jer to kod nje izaziva zadovoljenje osnovnih nagona koji su karakteristični za rasu Border Koli. Igre zasnovane na instinktima daju određene vrijednosti igračkama, što potom prenosi vrijednosti i na riječi”, objašnjava Pajli.

On trenutno sa Djuk univerzitetom radi na usavršavanju metoda učenja koji bi mogli biti primijenjeni i kod drugih rasa pasa, nadajući se da će time poboljšati odnos između ljudi i svojih ljubimaca. Sve svoje napretke Pajli povremeno kači na sajt Jutjub, kako bi i drugi mogli da se uvjere u napredak i možda probaju slične igre sa svojim ljubimcima.

Izvor: b92.net

Portal Analitika