Društvo

PAPIĆ: Moja večera sa Putinom

papic
Siguran je u sebe, odlučan i samouvjeren, temperamentan, djeluje mlađi nego na fotografijama.“ Ovim riječima Vladimira Putina opisuje Marijana Papić, direktorka Osnovne škole „Pavle Rovinski“ u Podgorici.

PAPIĆ: Moja večera sa Putinom
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Rusije Papićkoj je 4. novembra u Kremlju uručio Orden narodnog jedinstva, najviše državno priznanje za strane državljane.

„Dođe jedno popodne kod mene u školu čovjek, mislila sam da je roditelj. Ispostavi se da je to ataše za kulturu ruske ambasade u Podgorici, Vladimir Koševoj. Došao sa Ruskinjom koja je prevodila. Kaže mi – dobili ste rusku nagradu, orden. Meni ništa nije bilo jasno, mislila sam, doći će tu da mi uruče nagradu. A on kaže – 4. novembra morate biti u Moskvi“, prepričava sagovornica Portala Analitika uvod u ono što će na Dan jedinstva, najveći ruski praznik, dobiti finale na svečanoj ceremoniji i prijemu na kojem će joj Vladimir Putin, predsjednik Rusije, uručiti Orden narodnog jedinstva, najviše državno priznanje za strane državljane.

U kakvom je društvu bila Papić, dovoljno govori podatak da je među samo njih troje koji su dobili ovaj orden za 2013, bio i čuveni francuski kreator Pjer Karden, koji zbog starosti nije mogao doći toga dana u Kremlj. Od 2005, Rusija odlikuje sa tri ordena i tri medalje strane državljane za izuzetan doprinos promociji ruske kulture u svojoj matičnoj zemlji.

„Sve je bilo organizovano na najvišem nivou. Sve mi je bilo obezbijeđeno, od Podgorice i aerodroma u Moskvi gdje me čekala jedna osoba sa tablom i natpisom 'VIP Marijana Papić', do odlaska iz Moskve“, priča sagovornica Portala Analitika,  koja se sinoć, puna utisaka vratila kući, u Podgoricu.

Putin je na svečanoj ceremoniji organizovanoj u Kremlju prekjuče, među stotinama zvanica koje se pozovu za taj dan, sjedio sa njom i ostalim dobitnicima ove nagrade, za istim stolom. Sa njima je bio i moskovski patrijarh, Kiril.

Papić kaže da je Putin bio raspoložen, ali da nije bilo prilike za razgovor sa njim, zbog okolnosti, glasne muzike i cijele atmosfere. Večera je počela nakon što je dobitnicima uručio priznanja. Papić kaže da je buket cvijeća koji je primila "prekrasan", a ona je za tu priliku, kao što se vidi na fotografiji i snimcima koji su objavljeni na ruskoj državnoj televiziji, ispod crnog svečanog  kostima, imala crnogorsku košulju.

„Koktel je bio u stvari u dvije dvorane. To je bilo nešto nestvarno. Trajalo je ukupno dva sata sa bogatim programom, ansamblima, horovima, pjesmom...Onoga časa kada se pojeo dezert, sve je utihnulo i Putin je ustao od stola, pozdravljajući prisutne,“ kaže Papić i nastavlja:

„Bili smo u ogromnoj sali koja se zove Đorđeva dvorana, sa nekolio stotina zvanica. Ispred mene je bila stavljena knjižica na crnogorskom jeziku, za svakoga nagrađenog na jeziku zemlje iz koje dolazi. Tamo od uzbuđenja nisam mogla to da pročitam, nisam je ni pogledala. Evo, sada da vam pričitam što je bilo na meniju te večeri: salata od rakova i avokada sa crvenim kavijarom, teletina sa kremom od tunjevine, zelenom salatom i suvim paradazjom, kolač od lisnatog tijesta sa vrganjima i prepelicom, file lista sa povrćem i pavlakom, ili jelensko meso sa pečurkama i sosom od višnje, i desert sa mekim sirom, višnjama i sladoledom od vanile.“

Na pitanje što misli, čime je zaslužila ovo visoko priznanje, Papić obrazlaže:

„Oni su u nominaciji napisali da se ruski jezik skoro nije učio kod nas u Crnoj Gori. Škola koju vodim dala je sve od sebe, iz razloga što nosi ime jednog velikog Rusa. Smatrala sam da je i naša dužnost da đacima približimu kulturu toga naroda čiji je predstavnik Rovinski, veliki ruski istoričar, slavista, etnolog i geograf. Sada imamo dvije profesorice ruskog, njegujemo saradnju sa ruskim školama u Crnoj Gori, naša djeca idu na besplatni kurs ruskog u Ruskom kulturnom centru, sarađujemo sa ruskom ambasadom, obilježavamo ruske praznike svake godine, gostuju nam njihovi umjetnici...Za deset godina, od kada sam direktorka škole, stvarno je dosta toga bilo. Naši đaci koroste ruske stipendije za školovanje u Rusiji“, kaže sagovrnica Portala Analitika, ne krijući uzbuđenje zbog onoga što joj se izdešavalo prije dva dana.

„Naravno da je ovo nešto o čemu se priča unucima i što ostaje zabilježeno za cijeli život“, zaključuje sagovornica Portala Analitika.

Portal Analitika