Društvo

Učesnici "Marša protiv mafije": Sudeći Milačiću sudite svima nama


0511Mars_protiv_mafije
P
ovodom privođenja novinara Marka Milačića oglasili su se učesnici "Marša protiv mafije", koji u saopštenju ističu da "njegovo hitno privođenje, kao da je riječ o narkobosu, nije okrenuto samo njemu kao pojedincu, već je okrenuto gašenju plamena slobode. Plamena koji je već postao bukteća vatra i nemoguće je ugasiti".

Učesnici "Marša protiv mafije": Sudeći Milačiću sudite svima nama
Portal AnalitikaIzvor


Marko Milačić je priveden juče po odluci sudije Područnog organa za prekršaje u Cetinju

Nade Peković

zbog organizovanja “Marša protiv mafije”. Marš je organizovan 20. maja, na dan inauguracije predsjednika

Filipa Vujanovića

, a policija Milačića tereti da je ugrozio bezbjednost saobraćaja, kao i zbog remećenja javnog reda i mira ispred Vladinog doma na Cetinju.



Milačić je u više navrata odbijao da se odazove pozivu za suđenje na Cetinju, gdje mu se sudi zbog navodnih povreda Zakona o javnim okupljanjima.



Kako se navodi u saopštenju dostavljenom

Portalu Analitika

,"Marš protiv mafije - Marš za slobodu", označio je veliki početak. Bio je tek jedna od prvih pravih bitaka u borbi koji moramo dobiti. Borbi protiv režima na čijem čelu četvrt vijeka stoji Milo Đukanović sa svojim represivnim aparatom".



Učesnici Marša, izmešu ostalog, ističu da se ne mogu miriti sa ovakvom situacijom.



"Iza njih stoje narko bosovi, šefovi podzemlja, strani plaćenici, domaći izdajnici, krvavi kapital, bratoubilački ratovi, milionske pljačke, prijatelji, braća, kumovi, donovi. Iza nas - naša uvjerenja, naša želja da Crnu Goru učinimo boljom, naša potreba da je generacijama koje nadolaze ostavimo bez tumora, koji je, iz dana u dan, izjeda".

Ističu da nemaju pravo da prihvate ovakvu situaciju.

"Zato se ne mirimo, i nećemo. Ne možemo. Ne smijemo. Nemamo pravo na to! Ovo je naš grad ne njihov. Ovo je naša zemlja ne njihova! Zato ćemo svako njihovu prijavu, svako njihovo privođenje, svako njihovo hapšenje, svaku njihovu presudu, prihvatiti kao odlikovanje. Kao orden za pokazanu hrabrost. Kao medalju koja je zaslužena u borbi sa organizovanim kriminalom i korupcijom".


U saopštenju učesnici Marša naglašavaju da zato moraju dalje.

"Nazad nemamo gdje. Ovo je naša borba. Žrtve nijesu bitne, bitan je cilj. A naš cilj je svjetliji i bitniji od svake žrtve koju ćemo na ovom putu podnijeti. Novinar Marko Milačić, samo je jedan iz armije onih, koji su spremni na sve da ovu borbu dovedu do kraja. Ali sudeći njemu, podjedanako sude svima nama".

"Njegovo hitno privođenje, kao da je riječ o narkobosu, nije okrenuto samo njemu kao pojedincu, okrenuto je gašenju plamena slobode. Plamena koji je već postao bukteća vatra i nemoguće je ugasiti. U tome ne mogu pomoći ni njihovi nasilni metodi, njihovi represivni instrumenti, ono posljednje, najniže za šta se hvataju. Poslednji trzaji davljenika se uočavaju na horizontu slobode. Njihov kraj se osjeća. Njihov kraj dolazi!", kaže se u saopštenju učesnika "Marša protiv mafije".

foto: broj19-number19.org

Portal Analitika