Politika

FNF: Crna Gora po političkim slobodama na dnu liste

0611podgorica
C
rna Gora je, po političkim slobodama, na samom kraju liste od pet države regiona, pokazao je ovogodišnji Barometar sloboda njemačke fondacije, Fridrih Nauman (FNF).

FNF: Crna Gora po političkim slobodama na dnu liste
Portal AnalitikaIzvor

U oblasti političkih sloboda, Srbija je u samom vrhu među državama obuhvaćenim studijom sa 20,4 od mogućih 30 bodova, a bolje se kotira jedino Hrvatska sa 23,1 bodom, dok su Albanija, BiH i Crna Gora lošije ocijenjene, prenosi portal RTCG.

Ukupan rezultat Crne Gore popravile su ekonomske slobode. Prema njima je Crna Gora na prvom mjestu liste na kojoj su i Hrvatska, Albanija, Srbija i Bosna i Hercegovina.

Zahvaljujući tom indeksu, naša zemlja je sa indeksom 61,41, na konačnoj listi zauzela drugo mjesto, odmah iza Hrvatske čiji je indeks 62,31.

Crna Gora je u odnosu na druge zemlje u indeksu njemačke fondacije ostvarila najbolji rezultat u oblasti vladavine prava, koju Evropska komisija (EK), uz korupciju i organizovani kriminal, vidi kao najveći problem države.

Iako mali, indeks vladavine prava od 14,68 od maksimalnih 100 veći je od hrvatskog (13,65), srpskog (11,12), bosanskohercegovačkog (13,07) i albanskog (11,55).

Direktor kancelarije Fondacija Fridrih Nauman za Zapadni Balkan Šarl du Vinaž objasnio je na konferenciji za novinare da je ovo prvi "Barometar slobode" za Zapadni Balkan, a da je projekat napravljen nakon više godina komparativnih istraživanja nivoa sloboda u državama istočne i jugoistočne Azije, prenosi portal RTCG.

Portal Analitika