Region

Dačić, Tači i Ešton o izborima na Kosovu

0611taci
P
remijer Srbije Ivica Dačić će danas u Briselu razgovarati sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem o nedavno održanim lokalnim izborima na Kosovu, a sastanku će prisustvovati visoka predstavnica Evropske unije EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton i prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Dačić, Tači i Ešton o izborima na Kosovu
Portal AnalitikaIzvor

"Biće riječi i o dobrim i lošim stvarima koje su se dogodile tokom izbornog procesa, kao i o drugom krugu koji je zakazan za 1. decembar", rekla je Maj Kocijančič, portparolka Ketrin Ešton.

Iz kabineta prvog potpredsjednika Vlade Srbije rečeno je da će Vučić, na poziv iz Brisela, prisustvovati sastanku Eštonove sa Dačićem i Tačijem.

Nova runda briselskog dijaloga trebalo bi da počne u prijepodnevnim časovima i da se završi rano popodne.

Ivica Dačić izjavio je u utorak da očekuje da će međunarodna zajednica donijeti odluku o ponavljanju lokalnih izbora u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici i istakao da će danas u Briselu biti nastavljen dijalog o održanim lokalnim izborima i implementacji Briselskog sporazum.

Dačić je u Vladi Srbije, poslije sastanka sa ministrom za trgovinu i evropske poslove kraljevine Danske Nikom Hekerupom, rekao da je Srbija učinila sve što je bilo u njenoj moći da utiče na to da Srbi učestvuju na lokalnim izborima koji su održani u nedjelju, 3. novembra, na Kosovu i Metohiji.

"U najvećem broju opština izbori su uspješno završeni, odziv birača je bio dobar. Takođe, veoma smo zadovoljni rezulatatima izborne liste Građanska inicijativa "Srpska"", rekao je Dačić i poručio da Srbija nije htjela da se miješa koga će Srbi izabrati na čelo opština, ali da su željeli da znaju "da li možemo jedinstveno".

Ipak, kako je rekao, mnogi građani kao i sami kandidati "Srpske" za gradonačlenike i na dan izbora i prije njih bili su meta verbalnih i fizičkih napada.

Portal Analitika