Abiznis

Gubitašima manje plate

0611novac
Č
lanovima uprava u državnim i javnim preduzećima čije su kompanije godinama u gubicima moraće dodatno da smanje zarade, predviđeno je novim predlogom zakona o zaradama u javnom sektoru.

Gubitašima manje plate
Portal AnalitikaIzvor

Dnevne novine pišu da će plate možda morati da smanje i funkcioneri na lokalnom nivou koji imaju zarade veće čak i od pojedinih najvećih državnih funkcionera.

U Vladi su složni da neće biti smanjivanja zarada službenicima nižeg nivoa, kao i zaposlenima u sektoru prosvjete i zdravstva.

Ministarstvo finansija je pripremilo predlog zakona o zaradama u janvom sektoru u kojem se izričito propisuje da od naredne godine neće biti moguće da menadžmenti državih i javnih preduzeća koji posluju sa gubicima ne smanjuju troškove za zarade, uprkos lošem stanju u tim firmama. Čak se u praksi dešavalo da pojedine državne firme ne smanjuju troškove za zarade, a sa druge strane prilikom plaćanja određenih obaveza traže od države da to učini umjesto njih.

Propisom je definisano i da se zarade na lokalnom nivou urede, a to se posebno odnosi na funkcionere. Praksa je pokazala da pojedini direktori opštinskih preduzeća poput Vodovoda ili komunalnih firmi imaju veće zarade od samih gradonačelnika ili predsjednika Vlade.

Tako je direktor Javnog preduzeća Vodovod i kanalizacija u Baru, Zdravko Gvozdenović mjesečno dobijao oko 1,67 hiljada EUR, dok premijer Milo Đukanović zarađuje 940 EUR.

Vlada je, kako tvrde izvori Dnevnih novina, odlučna da sve anomalije ukloni i da svako bude plaćen na osnovu odgovornosti sa poslom koji obavlja. Isto tako, predviđeni su i bonusi i nagrađivanja za one službenike koji u svom radu pokažu rezultate.

Portal Analitika