Abiznis

Ivanović u Briselu dogovorio pomoć poljoprivrednicima u Crnoj Gori

1106polj
M
inistar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović boravi u zvaničnoj posjeti Briselu, gdje se sastao sa Komesarom za zdravlje Tonijem Borgom. Borg je izrazio veliko zadovoljstvo ostvarenim napretkom Crne Gore.

Ivanović u Briselu dogovorio pomoć poljoprivrednicima u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

On je kazao da Crna Gora može očekivati finansijsku podršku kroz apliciranje za sredstva EU, kao i tehničku podršku koja se ogleda kroz uspostavljanje referentnih laboratorija, razmjenu eksperata i edukaciju. Kada je riječ o jednom od zahtjevnijih mjerila, kategorizacija objekata, Borg je saopštio da je iskustvo i ostalih zemalja članica pokazalo da se radi o kompleksnoj proceduri za koju će Crna Gora imati direktnu podršku u procesu pregovaranja.

Ministar Ivanović je razgovarao i sa pomoćnikom generalnog sekretara NATO za nove bezbjednosne izazove Sorinom Dukaruom, ne samo o procesu integracija Crne Gore u NATO, nego i mogućim zajedničkim projektima u oblasti poljoprivrede.

“Razgovarali smo na više tema, počev od onog što interesuje najveći broj građana Crne Gore, a to je saradnja ka NATO integracijama. Zaključili smo da oba partnera rade sve što mogu da proces punopravnog članstva Crne Gore bude što prije”, kazao je Ivanović.

Ivanović i Dukaru razgovarali su i o angažovanju NATO-a u konkretnim projektima za koje bi krajnji korisnici bili poljoprivredni proizvođači.

“To bi bili projekti koji bi povezali NATO i poljoprivredu u Crnoj Gori, bilo da je riječ o deminiranju zemljišta ili otklanjanju određenih supstanci koje mogu dugoročno da utiču na kvalitet zemljišta u Crnoj Gori”, rekao je Ivanović.

Na sastanku je bilo riječi i o mogućnosti da se poljoprivreda uključi u projekat ,,Nauka za mir,, koji se već realizuje u Crnoj Gori.

“Dotakli smo i dvije teme - izradu seizmičkih mapa u Crnoj Gori koje se rade na prostorima Zapadnog Balkana, gdje je Crna Gora učesnik jednog takvog projekta, kao i mogućnost formiranja jednog posebnog centra u kome će se imitirati uslovi za nastanak prirodnih katastrofa. Izgradnja ovakvog centra biće prilika da bolje razumijemo ono što su u Crnoj Gori do sada bile samo posljedice poplava, zemljotresa, te i njihov uticaj na ekonomiju i poljoprivredu”, rekao je Ivanović.

Ivanović se još sastao i sa zamjenikom Generalnog direktora Direktorata za zdravlje i potrošače gospodinom Ladislavom Mikom.

Tom prilikom, Miko je iznio niz pohvala na račun ostvarenog napretka koji je Crna Gora zabilježila, kao i činjenicom da je Crna Gora dobila standardna mjerila za otvaranje pregovora. Takođe, Crnoj Gori ponuđena je ekspertska pomoć kroz razmjenu eksperata, edukaciju domaćih eksperata, što ce dati doprinos bržem zadovoljenju kriterijuma i dostizanju EU standarda.

Portal Analitika