Region

Dačić: Tražićemo poništavanje izbora

0511dacic
O
čekujemo da međunarodna zajednica donese odluku o ponavljanju izbora u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici, rekao premijer Srbije Ivica Dačić uoči puta u Brisel, prenosi RTS.

Dačić: Tražićemo poništavanje izbora
Portal AnalitikaIzvor

On je najoštrije osudio nasilje za vrijeme izbora i kaže da će svi odgovorni za incidente biti procesuirani. Srbija očekuje pozitivnu odluku Evropskog savjeta u decembru, istakao Dačić.

Premijer Srbije kaže da je važna primjena Briselskog sporazuma i zato će sjutra biti nastavljen dijalog u Briselu, a razgovaraće se o temama koje su od ključnog značaja za primjenu - o održanim lokalnim izborima.

- Očekujemo da će međunarodna zajednica donijeti odluku o ponavljanju izbora za sjevernu Kosovsku Mitrovicu. Znate da je i Priština htjela da izbore iskoristi da favorizuje neutralnost umjesto statusne neutralnosti - rekao je Dačić na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, Srbija je učinila sve što je u njenoj moći da Srbi učestvuju na lokalnim izborima.

- Nismo željeli da se miješamo u to koga će Srbi izabrati, ali smo željeli da znamo možemo li jedinstveno dalje i da li možemo da računamo da će moći da se vodi jedna racionalna politika i da će legitimno izabrani Srbi na Kosovu imati jedinstven stav sa Vladom Republike Srbije - istakao je premijer.

On je rekao da „niko Srbe nije tjerao da izađu na izbore zbog Tačija, nego zato što je to u interesu Srba“.

Govoreći o eurointegracijama, Dačić je rekao da Srbija očekuje pozitivnu odluku Evropskog savjeta u decembru, koja bi bila veoma značajan podsticaj za sveukupne reforme i preporod Srbije. On je napomenuo da je srpska vlada, takođe, svjesna da je za takvu jednu pozitivnu odluku neophodno da se nastavi sa procesom normalizacije odnosa sa Prištinom.

- Važno je da taj dijalog bude nastavljen, važno je da se implementira Briselski sporazum - zaključio je premijer Srbije, dodavši da će u tom smislu sjutra biti nastavljen dijalog u Briselu.

Portal Analitika