Abiznis

Italijanska vlada ograničila uplovljavanje kruzera u Veneciju

0511Venice
I
talija je počela da ograničava saobraćaj ogromnih kruzera po venecijanskoj laguni, a onima čija zapremina prelazi 96.000 tona uplovljavanje će biti sasvim zabranjeno nakon novembra 2014. godine, objavila je italijanska vlada, a prenosi T portal.

Italijanska vlada ograničila uplovljavanje kruzera u Veneciju
Portal AnalitikaIzvor

Posljednjih godina su sve češći protesti stanovnika Venecije i aktivista za očuvanje životne sredine zbog štete koju kruzeri nanose tom osjetljivom gradu i jednoj od najpopularnijih turističkih destinacija na svijetu. Italijanski premijer Enriko Leta sastao se s ministrima saobraćaja i kulture, predsjendikom regije Veneto i gradonačelnikom Venecije, i odobrio plan o smanjenju odnosno zabrani saobraćanja kruzera u dijelovima venecijanske lagune i u blizini poznatog Trga Svetog Marka u gradu.

- Konačno je zaustavljen trend ulazaka ogromnih kruzera u lagunu. Dosta nam je tih megakruzera na samo par metara od Svetog Marka. Od sada će postojati jasna ograničenja veličine brodova koji mogu uploviti u Veneciju – istakao je venecijanski gradonačelnik Đorđo Orsoni u svom saopštenju.

Na rizik koji nose ogromni brodovi pažnju je skrenula nesreća broda Kosta „Konkordija“ (Costa Concordia), kruzera od 114.500 tona koji se 2012. nasukao kod ostrva Điljo, i kada su poginule 32 osobe.

Veliki kruzeri neće moći da plove kanalom između kopna i ostrva Đudeka u venecijanskoj laguni, a biće izgrađen novi pristupni kanal s glavnim terminalom.

Od januara naredne godine ograničiće se saobraćaj kruzera ispred Trga Svetog Marka u centru Venecije, tako što će se za 20 odsto u odnosu na 2012. smanjiti broj kruzera istisnine veće od 40.000 tona koji će moći prolaziti kanalom Đudeka.

Počevši od novembra 2014, tim kanalom više neće moći da plove najveći brodovi čija zapremina prelazi 96.000 tona, odlučila je italijanska vlada.

Foto: cruiselawnews.com

Portal Analitika