Svijet

Kasparov traži letonsko državljanstvo

511garikasparovok
G
ari Kasparov
, bivši svjetski šahovski prvak i žestoki kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina, zatražio je letonsko državljanstvo kako bi mogao nastaviti sa svojim političkim aktivnostima u Rusiji, javlja Rojters.

Kasparov traži letonsko državljanstvo
Portal AnalitikaIzvor

Kasparov (50), u pismu u koje je Rojters imao na uvid, navodi kako bi mu letonsko državljanstvo osiguralo da radi "u Rusiji i drugim zemljama u kojima se krše građanska prava i ne poštuju demokratske norme".

Kasparov, jedan od veterana ruske opozicije i dugogodišnji Putinov kritičar, posljednjih godina mnogo vremena provodi u inostranstvu. Majka njegovog sina Vadima ima letonsko državljanstvo, kaže Kasparov, a on je osvojio važan šahovski turnir u Letoniji kad mu je bilo samo sedam godina.

"Svaki Letonac ima pravo slobodno izraziti svoje mišljenje, učestvovati u političkom procesu i ne mora strahovati da će ga neko zbog toga kazneno goniti", napisao je Kasparov.

Pismo napisano na letonskom jeziku adresirano je na sve stranke i nezavisne poslanike u letonskom parlamentu, izuzev jedne partije koja ima sporazum o saradnji sa Putinovom strankom.

 

Portal Analitika