Svijet

TURSKA: Erdogan protiv mješovitih studentskih domova

0511erdogan
T
urski premijer Redžep Tajip Erdogan danas je i zvanično iznio namjeru da zabrani mješovite studentske domove pošto smatra da su u suprotnosti sa vrijednostima za koje se zalaže.

TURSKA: Erdogan protiv mješovitih studentskih domova
Portal AnalitikaIzvor

- Nismo dozvolili i nećemo dozvoliti da djevojke i mladići budu zajedno u domovima koji pripadaju državi, poručio je Erdogan u obraćanju poslanicima Partije pravde i razvoja čiji je lider.

Erdogan tvrdi da se porodice studenata žale i traže zabranu mješovitih domova.

- A, na nama je da intervenišemo, kaže on.

- Vrijednosti koje branim, ne dozvoljavaju takve stvari, dodao je turski premijer, navodeći da mješovitost u domovima ima negativne posljedice po rezultate studenata.

Erdogan je, kako podsjeća agencija Frans pres, objavio rat mješovitosti na zatvorenom sastanku svoje stranke proteklog vikenda.

- Djevojke i mladići studenti ne mogu živjeti pod istim krovom, to je u suprotnosti sa našom strukturom koja je konzervativno-demokratska, rekao je Erdogan, a juče prenijela turska štampa.

Erdogan je najavio da će vlada "na ovaj ili onaj način nadgledati" situaciju, prenijela je štampa, ne precizirajući da li će mješoviti studentski domovi kojih je sve manje u Turskoj, biti od sada podijeljeni na muške i ženske domove.

Međutim, nakon sjednice vlade, portparol Bulent Arinč demantovao je pisanje štampe i osudio "izmišljene izjave".

- Apsolutno ne namjeravamo da stavimo pod kontrolu studentske domove, rekao je on.

Ta izjava je izazvala novu polemiku na društvenim mrežama, a brojni Turci su je osudili kao napad na privatni život. Erdogan, koji je više od 10 godina na vlasti u Turskoj, optužuje se da želi da "islamizuje" društvo.

Izvor: blic.rs

Portal Analitika