Zanimljivosti

JANKOVIĆ: Testeri štede 1,7 miliona crnogorskom zdravstvu (VIDEO)

511slobodanjankovicok
P
rofesor dr Slobodan Janković, jedan od najpoznatijih farmakoekonomista u regionu, smatra da je upotreba savremenih testera za rano otkrivanje akutnih koronarnih problema značajna i u cilju prevencije ali i da predstavlja značajnu uštedu za sistem zdravstva. Na osnovu studije koju je sačinio, dr Janković naglašava da bi upotreba testa kojim se detektuje akutni koronarni sindrom smanjila broj hospitalizacija čak i u 1600 slučajeva, dok bi testeri značili 200 koronografija manje na godišnjem nivou u Crnoj Gori.

JANKOVIĆ: Testeri štede 1,7 miliona crnogorskom zdravstvu (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

- Ekonomska analiza koja se sprovodi pomoću matematičkog modeliranja daje projekciju na čitavu populaciju Crne Gore, kao i Srbije. U suštini, ako se primjenjuje ovaj test i ako se uđe u njegu pacijenata koji imaju akutni koronarni sindrom smanjiće se broj hospitalizacija i koronografija. Studija pokazuje da će biti 1600 manje hospitalizacija godišnje na nivou Crne Gore i otprilike oko 200 koronografija manje. Kada se to pretvori u novac, primjenom testa uštedjeće se oko 1,7 miliona eura godišnje, izjavio je autor studije, profesor Slobodan Janković.

- Pomažući da se dijagnostifikuje koronarni sindrom ne dovodi ni do kakvog gubitka u pogledu njege pacijenata, nego naprotiv. Ovaj test spada u visoko isplativu metodologiju, koja treba da smanji troškove. Test naravno košta, ali kad se uračunaju svi troškovi oni se anuliraju i ostvaruju se uštede - rekao je Janković.

Kako je istakao, prednost testa je što može da se “primjeni na mjestu na kom prvi put vidite bolesnika”.

- Možete praktično da isključite akutni koronarni sindrom i u tom smislu, neke pacijente ne morati poslati u bolnicu i postiže se ušteda na hospitalizaciji. Druga prednost je što oni koji se hospitalizuju ne moraju svi biti izloženi koronografiji, dakle ušteda se postiže smanjenjem broja koronografija, što je i velika prednost za pacijenta - naglasio je Janković.

Metoda testera se već duži niz godina koristi u zemljama Evropske unije.

 

 

 

 

Portal Analitika