Zanimljivosti

Što bi se desilo da se istopi sav led na Zemlji?

0511led
M
agazin „National Geographic“ odlučio je da prikaže svijet kakav danas poznajemo, samo sa jednom malom razlikom: Sav led na Zemlji se otopio i otišao u more podižući ga za 65 metara tako stvarajući nove obale kontinenata.

Što bi se desilo da se istopi sav led na Zemlji?
Portal AnalitikaIzvor

Na Zemlji trenutno ima 8 miliona kubnih kilometara leda, a pojedini naučnici tvrde da bi bilo potrebno više od 5.000 godina da se on sav otopi. Međutim, kako bi naši kontinenti izgledali da se to desi danas?

Sjeverna Amerika: Cjelokupna Atlantska obala bi nestala. San Francisko bi postao skup ostrva a Kalifornijski zaliv bi se proširio ka sjeveru do San Dijega, koga ne bi bilo.

Južna Amerika: Basen rijeke Amazon bi postao ulaz za Atlantski okean što bi dovelo do nestajanja Buenos Ajresa, Urugvaja i velikog dijela Paragvaja. Planinski djelovi bi preživjeli ovaj „napad“ vode zajedno sa karipskom obalom i Centralnom Amerikom.

Afrika: U poređenju sa drugim kontinentima, Afrika bi izgubila znatno manje zemlje usljed ove katastrofe. U Egiptu, Aleksandrija i Kairo bi bili pretvoreni u močvare podizanjem nivoa vode u Mediteranu.

Evropa: London bi postao samo sjećanje dok bi more ponovo preuzelo Veneciju. Ovaj katastrofalni scenario bi takođe odnio Holandiju i Dansku.

Azija: Zemlja koju nastanjuje 600 miliona Kineza bila bi poplavljena kao i Bangladeš sa svojih 160 miliona stanovnika zajedno sa dobrim dijelom priobalne Indije.

Australija: S obzirom da veći dio Australije čine pustinje, ovaj kontinent bi dobio novo more u samom centru, ali bi izgubio dobar dio priobalnih područja gdje danas živi najveći dio populacije.

Izvor: b92.net

Portal Analitika