Društvo

KAVARIĆ: Nijedan ljekar iz Doma zdravlja nije tražio dopunski rad kod privatnika

nenotekst
D
irektor Doma zdravlja u Podgorici doktor Nebojša Kavarić kazao je za Portal Analitika da nijedan ljekar iz te zdravstvene ustanove nije tražio dozvolu za dopunski rad kod privatnika.

KAVARIĆ: Nijedan ljekar iz Doma zdravlja nije tražio dopunski rad kod privatnika
Portal AnalitikaIzvor

- Od avgusta, kada su ukinute dozvole za dopunski rad po nalogu Ministarstva zdravlja, nijedan zaposleni iz Doma zdravlja, od njih 130, nije tražio saglasnost za dopunski rad, niti nam se ijedna privatna ordinacija obratila za izdavanje dozvola za rad naših zaposlenih u njihovim institucijama, izjavio je dr Kavarić za Portal Analitika.

Ministarstvo zdravlja najavilo je da će uputiti zahtjev Upravi za inspekcijske poslove da sprovede inspekcijsku kontrolu zakonitosti angažovanja medicinskog osoblja u zdravstvenim ustanovama. Medicinskim ustanovama je preporučeno ukidanje svih dosadašnjih saglasnosti datih ljekarima za rad kod privatnika.

Nove saglasnosti medicinskom osoblju davaće isključivo direktori na osnovu rezultata rada, a dopunski rad doktora ograničen je samo na privatne ordinacije u okviru Mreže javnih medicinskih ustanova.

Kavarić podravlja odluku Ministarstva zdravlja, jer prema njegovim riječima, ona je usmjerena ka uvođenju reda i kriterijuma u zdravstvenim institucijama, koji su neophodni.

- Nama je itekako u interesu da se zna ko, kad, gdje i pod kakvim uslovima može da radi osnovnu zdravstvenu djelatnost. Dopunski rad ne smije da remeti osnovni rad ljekara u domovima zdravlja, kazao je Kavarić.

Ovakva odluka će, dodaje Kavarić, učiniti da uslovi za javne i privatne insitucije budu - jednaki.

- Sve privatne institucije moraju ispunjavati uslove za rad, u zakonskom, organizacionom - kadrovskom i finansijskom smislu, smatra Kavarić.

Portal Analitika