Zabava

Džoplin dobila zvijezdu na Bulevaru slavnih

0511joplin
L
egendarna rokerka Dženis Džoplin posthumno je dobila svoju zvijezdu na holivudskom Bulevaru slavnih,više od četiri decenije nakon njene smrti.

Džoplin dobila zvijezdu na Bulevaru slavnih
Portal AnalitikaIzvor

Pjevačica hrapavog glasa ovjekovječena je na čuvenom šetalištu ceremonijom kojoj su prisustvovali i njen brat Majkl i sestra Laura. Zvijezda kantri muzike, Kris Kristoferson, svirao je njen hit "Me and Bobby McGee".

"Dženis Džoplin je ikona, a njene pjesme će zauvijek pamtiti fanovi širom svijeta", izjavila je Ana Martinez iz Privredne komore Holivuda koja nadzire čuveno šetalište.

Ove godine bi Džoplin slavila svoj 70. rođendan da nije preminula od predoziranja u oktobru 1970. Imala je samo 27 godina. Njena zvijezda je 2.510. na Bulevaru slavnih.

Poznata je po hitovima poput "Down on Me", "Summertime", "Cry Baby" i "Mercedes Benz", a najuspješniji je bio "Me and Bobby McGee", koji je napisao Kristoferson. Ironija sudbine je da se na vrhu američkih listi ova pjesma našla tek 1971, godinu dana nakon pjevačicine smrti.

Tokom svoje kratke karijere snimila je četiri albuma, a nastupila je i na legendarnom festivalu Vudstok 1969. godine. U „Rock and Roll Hall of Fame“ primljena je 1995. godine.

Izvor: klix.ba

Portal Analitika