Društvo

Đukanović u Beranama povodom proslave Njegoševog jubileja

111milo
P
remijer Milo Đukanović boraviće u srijedu, 6. novembra, u posjeti Beranama, gdje će razgovarati sa predsjednikom Opštine Vukom Golubovićem i opštinskim rukovodstvom, a govoriće i na Svečanoj akademiji, koju organizuju Koordinacioni odbor za obilježavanje proslave 200 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša i Opština Berane.

Đukanović u Beranama povodom proslave Njegoševog jubileja
Portal AnalitikaIzvor

„Đukanović će tom prilikom obići i gradilište puta Berane-Lubnica-Kolašin“, saopšteno je iz Vlade.

Premijer će u 19 časova u sali Centra za kulturu govoriti na Svečanoj akademiji, koju organizuju Koordinacioni odbor za obilježavanje proslave 200 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša i Opština Berane.

Proslava će početi u 12 sati panelom na temu “Savremena proučavanja ličnosti i djela Petra II Petrovića Njegoša“ (sala Skupštine Opštine Berane), u organizaciji Ministarstva nauke i Savjeta za naučnoistraživačku djelatnost, koji će prije početka panela održati svoju svečanu sjednicu.

Uvodnu riječ daće ministarka nauke prof. dr Sanja Vlahović i predsjednik Savjeta za nauku prof. dr Anđelko Lojpur. Panel ce moderirati prof. dr Živko Andrijašević, član Koordinacionog odbora i profesor Filozofskog fakulteta u Nikšiću.

Učesnici u raspravi biće akademik Pavle Pejović, direktor Narodnog muzeja Crne Gore, prof. dr Draško Došljak sa Filozofskog fakulteta UCG, prof. dr Zdravko Deletić, Filozofski fakultet u Kosovskoj Mitrovici, mr Vladimira Vojinovića, Filozofski fakultet UCG, Dragan Radulović, predsjednik Matice crnogorske i dr Radenko Šćekić, iz Istorijskog instituta Crne Gore.

"Glavne teme izlaganja i rasprave panelista odnosiće se na rezultate dosadašnjeg izučavanja ličnosti i djela Petra II Petrovića Njegoša u istorijskoj nauci i nauci o književnosti, zatim nove izvore i građu za književna i istoriografska izučavanja, naučni problemi i organičenja u izučavanju njegove ličnosti i djela, prioritetne teme i projekti u budućem izučavanju, kao i ličnost i djelo Petra II Petrovića Njegoša u aktuelnoj udžbeničkoj literaturi", saopšteno je iz Ministarstva nauke.

U sali Centra za kulturu Berane u 17 sati biće prikazan film Branka Baletića “Noć skuplja dva vijeka“.

Riječ je o ostvarenju koje originalnim filmskim jezikom prikazuje duboke tragove koje je Njegoš ostavio balkanskoj, evropskoj i svjetskoj književnosti. Film "Noć skuplja dva vijeka“ početkom prošlog ljeta dobio je Gran pri na Festivalu filma Jugoistočne Evrope i ocijenjen je kao izuzetno filmsko djelo dokumentarno-poetičnog portreta Njegoša.

To je jedna od četiri svečanosti koje se organizuju na najvišem državnom nivou povodom ovog jubileja.

Portal Analitika