Abiznis

O Planu reorganizacije Vektre Montenegro 22. novembra

18brkovicD
R
očište na kojem je trebalo da glasaju povjerioci Vektre Montenegro o Planu reorganizacije odloženo je za 22. novembar, zbog novih izmjena i dopuna koje je napravila kompanija biznismena Dragana Brkovića, prenosi Mina biznis.

O Planu reorganizacije Vektre Montenegro 22. novembra
Portal AnalitikaIzvor

Sudija Privrednog suda, Miodrag Anđelić kazao je da su OTP factoring, Hypo Alpe Adria Development, stečajni upravnik i stečajni dužnik Horizon Logistics i NLB Interfinanz dostavili primjedbe na predlog Plana reorganizacije.

»Navedene primjedbe Sud je dostavio podnosiocu Plana radi izjašnjavanja«, rekao je Anđelić na ročištu na kojem se razmatrao Plan reorganizacije.

Podnosilac Plana je, kako je naveo, dostavio njegove izmjene i dopune koje se odnose na te primjedbe.

»Ročište će se održati za 15 dana da bi se podnosioci prigovora izjasnili o Planu«, naveo je Anđelić.

Planom reorganizacije Vektre Montenegro bilo je predviđeno da Brković izmiri kredite kompanije imovinom koja je založena pod hipoteku.

Ukoliko banke to prihvate, Brkoviću će ostati samo porodična kuća u Maslinama.

Brković je podgoričkom Privrednom sudu dostavio Plan reorganizacije, u kojem se, između ostalog, navodi da kompanija u narednoj godini očekuje 12 miliona EUR od podgoričkog Kombinata aluminijuma (KAP). Radi se o potraživanju koje je Vektra Montenegro ustupila NLB Interfinanzu, kao dio obezbjeđenja za kredit.

Brković je, međutim, osporio potraživanja CKB-u, slično kao u Planu reorganizacije za Vektru Jakić.

Planom je predviđeno da će 68,6 miliona EUR duga mađarskoj OTP banci, koje je priznao stečajni upravnik Zdravko Cicmil, a Brković kao povjerioc osporio, biti izmireni nakon presude po njegovoj tužbi protiv banke. Brković je tužbenim zahtjevom osporio potraživanja OTP banke, a za sporni kredit Vektre Montenegro založena je imovina Vektre Jakić.

Izmirenje duga od 39,6 miliona EUR NLB Interfinanzu i 7,6 miliona EUR Hypo banci predviđeno je ustupanjem imovine Vektra grupe. Brković je u planu naveo da će u roku od 15 dana izmiriti dug NLB interfinanzu, dok je u suprotnom saglasan da mu banka zaplijeni imovinu datu pod hipoteku.

Planom je predviđeno i izmirivanje 1,28 miliona EUR duga zaposlenima prije početka njegove primjene, kao i 272,7 hiljada po ugovoru o djelu. Dug Poreskoj upravi iznosi 2,84 miliona EUR, a podgoričkoj Upravi lokalnih prihoda 47 hiljada, što je u drugom isplatnom redu.

Izmirenje povjerilaca je u trećem isplatnom redu i iznosi 4,8 miliona, a predviđeno je u roku od pet godina od eventualnog usvajanja plana.

Kompanija OTP factoring, koja se bavi otkupom potraživanja i loših kredita kod CKB, podnijela je krajem novembra 2011. godine Privrednom sudu zahtjev za uvođenje stečaja u više preduzeća u vlasništvu Brkovića, zbog duga od skoro 100 miliona EUR.

Privredni sud u Podgorici je 20. decembra prošle godine uveo stečaj u Vektru Montenegro.

 

Portal Analitika