Abiznis

Zbrinjavanje radnika KAP-a zavisiće od dogovora u okviru sindikata

vladaok0511
M
inistarstvo ekonomije saopštilo je da zbrinjavanje radnika KAP-a, pa i onih koji blokiraju izvoz aluminijuma, isključivo zavisi od dogovora u okviru sindikata.

Zbrinjavanje radnika KAP-a zavisiće od dogovora u okviru sindikata
Portal AnalitikaIzvor

U Ministarstvu ekonomije podsjećaju da je Vlada predložila izmjene i dopune Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju za radnike Kombinata aluminijuma Podgorica.

- Potom smo obezbijedili 2,2 miliona eura za povezivanje radnog staža i beneficije. Opredijeljeni smo da se obezbijedi socijalni program za zaposlene u Kombinatu aluminijuma Podgorica koji budu proglašeni tehnološkim viškom u procesu stečaja, što je radnicima i njihovim predstavnicima više puta potvrđeno. Vlada očekuje od stečajne uprave KAP-a da dostavi spisak viška radnika na bazi kojeg će biti definisan ukupan iznos sredstava za tu svrhu. Pri tome, poznat je i modalitet na bazi kojeg će to biti uređeno, što je takođe poznato radnicima i njihovim predstavnicima. Međutim, na koji način će biti zbrinuti radnici koji ostaju bez posla a na koji način radnici koji su stekli pravo na penziju, zavisiće od dogovora u okviru sindikata Kombinata aluminijuma, saopšteno je Portalu Analitika iz Ministarstva ekonomije.

Blokadom rada kompanije, kako se dodaje, dovodi se u pitanje dalje poslovanje KAP-a, ali i očuvanje radnih mjesta onih koji nemaju pravo na penziju i čija egzistencija zavisi od dalje budućnosti kompanije.

- U tom smislu apelujemo da se omogući nesmetano poslovanje Kombinata i opstanak proizvodnje u kompaniji, a samim tim i očuvanje postojećih radnih mjesta, navode iz Ministarstva ekonomije.

Portal Analitika