Svijet

Merkel ipak ne želi da rizikuje odnose sa SAD

okmerkel
N
jemačka kancelarka Angela Merkel dala je danas jasan signal da domaća debata o eventualnom davanju azila američkom uzbunjivaču Edvardu Snoudenu ne smije da šteti odnosima Nemačke i Sjedinjenih Američkih Država. Posljednjih dana su učestali pozivi opozicionih političara i vodećih ličnosti njemačke kulture da se Snoudenu ponudi azil u zamJenu za njegovo svjedočenje u eventualnoj istrazi o navodnom američkom špijuniranju telefonskih razgovora Merkelove.

Merkel ipak ne želi da rizikuje odnose sa SAD
Portal AnalitikaIzvor

 

Njemačka kancelarka nije komentarisala prošlonedjeljnu posjetu Rusiji vodećeg poslanika nemačkih Zelenih, odakle se vratio s porukom da je Snouden spreman da svjedoči u zamjenu za njemački azil, prenosi Blic.

Danas je, međutim, Merkelkin portparol Štefan Zajbert stavio do znanja kako kancelarka nije spremna da preduzme bilo kakav korak kojim bi rizikovala odnose s Vašingtonom.

Zajbert je rekao kako Merkelova vjeruje da ima obavezu da zaštiti podatke i privatnost njemačkih građana od ilegalnog nadgledanja i kako radi na obnavljanju povjerenja prema SAD i uspostavljanju jasnih pravila za buduću saradnju, s obzirom da je za Njemce transatlantski savez i dalje od vrhunskog značaja.

Zajbert je istakao kako "jedva da ima zemlje koja je od tog partnerstva i prijateljstva (sa SAD) profitirala toliko koliko Njemačka i time će se kancelarka rukovoditi u svim budućim odlukama".

Vodeći američki i nemački bezbjednosni zvaničnici će se ove nedelje sastati u SAD, kako bi pokušali da ublaže tenzije izazvane izvještajima da je američka Nacionalna bezbjednosdna agencija (NSA), za koju je radio Snouden, nadgledala mobilni telefon Merkelove.

Po povratku s tog sastanka, njemački bezbednjaci će vjerovatno u sredu podnijeti izvještaj komitetu Bundestaga.

 

 

Portal Analitika