Društvo

VIDEO: Otvorena prva sinagoga u Crnoj Gori, Alfandari: Ovo je početak našeg sna

sinagogaok0411
S
večanim unošenjem Tore danas je u Podgorici otvorena prva sinagoga. Vjerski objekat je privremenog karaktera i služiće kao bogomolja do izgradnje sinagoge u podnožju Ljubovića koje je planirano za proljeće iduće godine.

VIDEO: Otvorena prva sinagoga u Crnoj Gori, Alfandari: Ovo je početak našeg sna
Portal AnalitikaIzvor

Ceremoniju unošenja Tore predvodio je vrhovni rabin Crne Gore Lucian Moše Prelević sa predsjednikom jevrejske zajednice u Crnoj Gori Jašom Alfandarijem.

Otvaranju prve sinagoge u Crnoj Gori pored nekoliko desetina vjernika prisustvovali su i ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović, gradonačalnik Podgorice Miomir Mugoša kao i predstavici katoličke crkve, ali i Srpske pravloslavne crkve na čelu sa protojerejem Veliborom Džomićem.

Nakon ceremonije Alfandari se zahvalio na povjerenju koje je ukazano jevrejskoj zajednici u Crnoj Gori.

- Otvorili smo sinagogu i to je početak našeg sna. Ovo je prvi korak i iduće godine polažemo kamen temeljac za veću sinagogu i nadam se da ćemo nastaviti suživot kao što je bio za ove dvije ipo godine na obostrano zadovoljstvo – poručio je Alafandari.sinagogatoraunose0411

Ministar Numanović je podsjetio na dobre odnose Vlade Crne Gore jevrejske zajednice.

- Pokazujemo da Crna Gora jeste multikulturalna, multikonfesionala građanska država i svakim danom to sve više pokazuje. Siguran sam da je ovo jedan zajednički projekat za budućnost u koji svi mi vjerujemo a to je suživot i tolerancija svih građana bez obzira na vjeru i naciju – kazao je Numanović.

Ministar je rekao da je siguran da ćemo sljedeće godine doći u novu velelepnu sinagogou i kulturni centar u koji se neće naći samo Jevreji već i ostali građani koji ne pripadaju samo jevrejskoj zajednici.

- Posebno želim da se zahvalim članovima jevrejske zajednice koji su radili na promociji Crne Gore i podatak da je sve veći broj jevrejskih građana koij dolaze u Crnu Goru je pokazatelj da ćemo stvoriti pretpostavku da u narednih nekoliko godina u Crnoj Gori bude preko 2000 Jevreja – rekao je Numanović.sinagogasredina0411

Gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša poručio je je ovo jedan značajan datum za istoriju Podogirce i Crne Gore.

- Mi na djelu pokazujemo da smo zaista tolerantni i da ne pravimo razlike među ljudima po rasi, naciji ili bilo kojoj drugoj karakteristici. Mi želimo da ljudi shvate da je ovo otvoren, slobodan prostor gdje je moguće živjeti i raditi u vremenu i sadašnjem i budućem – rekao je Mugoša.

Protojerej Velibor Džomić pozdravio je sve prisutne u ime Mitropolije crnogorsko primorske i „izrazio radost što malobrojna vejrska zajednica drevnog naroda izraelskog dobija mjesto za molitvu u Crnoj Gori”.

Frater Paško u ime Nadbiskupa Barskog kazao je da je sinagoga još jedno bogatstvo za ovaj grad i poručio da "daj bože da doživimo i pravu sinagogu".

 

sinagogaulayakvjernika0411

 

Portal Analitika