Region

KOSOVO: Izbori u sijenci nasilja, CIK bez rezultata za sjever

okkosova1
U
prvom krugu glasanja na lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji izabrano je deset gradonačelnika, u 24 opštine biće organizovan drugi krug izbora, dok za četiri opštine na sjeveru pokrajine nema rezultata, pokazuju nezvanični rezultati Centralne izborne komisije (CIK).

KOSOVO: Izbori u sijenci nasilja, CIK bez rezultata za sjever
Portal AnalitikaIzvor

Izbori na sjeveru su, međutim, protekli u sjenci nasilja, incidenata i hapšenja, ocjena je svjetskih medija, domaćih i stranih zvaničnika.

Kako je objavljeno na sajtu CIK-a, na osnovu 90 odsto prebrojanih glasova, u 24 opštine biće organizovan drugi krug glasanja za gradonačelnike 1. decembra.

Gradonačelnici su izabrani u prvom krugu u opštinama Dečane, Glogovac, Štimlje, Kosovo Polje, Istok, Kačanik, Podujevo, Đeneral Janković, Mamusa i Srbica, javlja Tanjug, prenosi MINA.

U opštinama sa srpkom većinom južno od Ibra, odnosno u Štrpcu, Novom Brdu, Klokotu, Partesu i Ranilugu biće drugog kruga glasanja, Kada je u pitanju Gračanica i dalje nije definitivno poznato da li će biti drugog kruga ili je Građanska inicijativa "Srpska" pobjedila budući da se čeka još prebrojavanje deset odsto glasova što moze dovesti pobjede kandidata "Srpske" Branimira Stojanovića.

U Prištini će biti drugog kruga izbora između aktuelnog gradonačelnika iz redova DSK Isa Mustafe i kandidata Samoopredeljenja Spenda Ahmetija.

Što se tiče redosllieda stranaka Demokratski Savez Kosova, stranka bivšeg predsednika Kosova Ibrahima Rugove, je ostvarila najbolji rezultat, dok je pad zabiljležio DPK Hašima Tačija, a za treće mjesto se bore ABK Ramuša Haradinaja i samoopredjelenje Albina Kurtija.

 

 

Portal Analitika