Abiznis

Ministar Žugić u Parizu

okyuga1sl
M
inistar finansija Crne Gore dr Radoje Žugić boravio je danas u radnoj posjeti Parizu, tokom koje je imao susrete sa guvernerom Razvojne banke Savjeta Evrope (CEB), Rolfom Vencelom, i direktorom i potpredsjednikom Rotšild banke za Evropu, Žan-Klod Mejerom, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Ministar Žugić u Parizu
Portal AnalitikaIzvor

Na sastanku sa Guvernerom Banke za razvoj Savjeta Evrope, ministar finansija informisao je gospodina Vencela o trenutnoj fiskalnoj, finansijskoj i makroekonomskoj situaciji u Crnoj Gori. Istaknuto je zadovoljstvo ostvarenim napretkom u dijelu fiskalne održivosti i makroekonomske stabilnosti.

Polazeći od dobre saradnje sa Razvojnom bankom Savjeta Evrope, došlo se do faze potpisivanja Okvirnog sporazuma, za realizaciju Regionalnog stambenog programa. Programom je predviđeno obezbjeđivanje sredstava za realizaciju projekata u cilju rješavanja stambenog pitanja za raseljena i interno raseljena lica. Današnje potpisivanje Okvirnog sporazuma predstavlja preduslov za realizaciju projekata na teritoriji Crne Gore, a koji se odnose na iznalaženje trajnih i održivih stambenih rješenja za raseljena lica, što je jedan od prioriteta crnogorske vlade.

Takođe, navedenim Programom rješavanja stambenih potreba biće obuhvaćena i lica koju budu izrazila želju da se vrate u mjesta iz kojih su izbjegli, gdje će biti obezbijeđeno rješavanje njihovog stambenog pitanja, čime će se omogućiti i njihovo ponovno uključivanje u društvene aktivnosti mjesta iz kojeg potiču.

Potpisanim Okvirnim sporazumom, zajednički je ocijenjeno, da je učinjen veliki korak poslije više godina nakon definisanja Programa, u cilju konačnog rješavanja pitanja raseljenih i interno raseljenih lica na održiv način, kako u Crnoj Gori, tako i u ostalim zemljama u okruženju, koje su obuhvaćene ovim Programom.

Tokom susreta u sjedištu Rotšild banke, razmatrani su aspekti potencijalne saradnje Crne Gore i ove finansijske institucije. Predstavnici Banke su ponudili saradnju u oblasti finansijskog savjetovanja za velike razvojne projekte, u domenu turizma, energetike, saobraćaja i izrazili zainteresovanost za proces privatizacije u Crnoj Gori. Pored ovoga, ponuđena je i saradnja u oblasti finansiranja i refinansiranja javnog duga.

 

 

Portal Analitika