Svijet

Moguća zabrana plastičnih kesa u zemljama EU

0411kesa
Č
lanice EU biće ohrabrene da uvedu naplatu ili zabranu davanja plastičnih kesa kupcima u radnjama kako bi se riješio problem plastičnog otpada koji ulazi u sistem voda i ugrožava život u prirodi, rekli su izvori u Briselu.

Moguća zabrana plastičnih kesa u zemljama EU
Portal AnalitikaIzvor

Pojedine zemlje, poput Danske, već su značajno smanjile upotrebu takvih kesa uvođenjem njihove obavezne naplate. Evropska komisija sada želi da podstakne sličnu akciju širom evropskog bloka.

Poslanici iz Stranke zelenih u Evropskom parlamentu smatraju da je prijedlog suviše blag, jer se njime ne određuju konkretni ciljevi i ostavlja se mogućnost pojedinačnim državama da odlučuju o upotrebi plastičnih kesa.

"Plastične kese su simbol našeg društva koje odbacuje stvari. Napravljene su od materijala koji traje stotinama godina, a koristimo ih samo nekoliko minuta", izjavio je komesar EU za prirodnu sredinu Janez Potočnik, prenosi Klix ba.

Prijedloge moraju usvojiti države članice i Evropski parlament da bi stupili na snagu.

U Danskoj, gdje se plastične kese naplaćuju, njihova upotreba opala je na samo četiri kese godišnje po osobi. Radi poređenja, taj prosjek u Poljskoj, Portugaliji i Slovačkoj je 466 kesa po osobi.

Portal Analitika