Zanimljivosti

Kako je nastao život na Zemlji?

0411kraterMETEORA
N
aučnici znaju da je život na Zemlji počeo prije više od 3,8 milijardi godina, ali kako se to tačno desilo, nije bilo poznato. Ipak, jedan istraživač iz Teksasa smatra da ima odgovor, prenosi Hafington post.

Kako je nastao život na Zemlji?
Portal AnalitikaIzvor

“Ovo je veće otkriće od bilo kog dinosaurusa”, kaže dr Sankar Čaterje, profesor geologije na Tehnološkom univerzitetu u Teksasu i kustos paleontološkog odjeljenja Univerzitetskog muzeja. “Ovo je ono što smo svi tražili - Sveti gral nauke”.

Naime, poznato je da je drevna Zemlja bila često na meti asteroida, meteora i kometa i da su ove stijene možda donijele vodu i organske molekule na našu planetu.

Međutim Čaterje je u ovim pretpostavkama otišao korak dalje. On smatra da su, osim što su donijeli gradivne elemente života, meteoriti pravili kratere koji su se ponašali kao posude za hemijske reakcije.

Dakle, meteorit udari u Zemlju i u krateru ostavi organske materijale. Zatim ledena kometa udari u isto mjesto i otopi se, pa ovaj “bazen” napuni vodom. Novi meteorit otvori geotermalne otvore u kori koji zatim zagriju vodu.

Rezultat je mješavina poznata kao “primordijalna supa” u kojoj su nastajali sve složeniji molekuli i na poslijetku život.

Kako bi došao do ovog zaključka Čaterje je proučavao mjesta sa najstarijim fosilima na svijetu i to na Grenlandu, Australiji i Južnoafričkoj Republici. On smatra da je upravo na takvim mjestima nastao život.

Iako se ne slažu svi sa tim da je Čaterje pronašao “Sveti gral”, on je predstavio svoje istraživanje na godišnjem okupljanju Društva geologa amerike u Denveru.

Portal Analitika