Politika

Uskoro predstavnik Zajednice opština u Briselu

0411Miomir-Mugosakrupno
P
redstavnici Evropske unije podržali su inicijativu da Zajednica opština Crne Gore dobije predstavnika u Briselu, rekao je gradonačelnik Podgorice, Miomir Mugoša, navodeći da je siguran da će ta ideja uskoro biti realizovana, prenosi MINA.

Uskoro predstavnik Zajednice opština u Briselu
Portal AnalitikaIzvor

Glavni grad je ranije podnio inicijativu da Zajednica opština Crne Gore dobije predstavnika u Briselu.

„Iako je važno da se predstavnik imenuje što prije, ta odluka ne smije da bude ishitrena, jer je od ključnog značaja da izaberemo pravu osobu koja će svojim znanjem i sposobnostima na najbolji način u središtu EU promovisati interese i raditi u korist naših lokalnih samouprava“, rekao je Mugoša agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, u Briselu djeluje nekoliko stotina predstavništava regiona i gradova evropskih država.

„Djelovanje ovih predstavništava je dvosmjerno - s jedne strane imaju veliku ulogu u formiranju evropske regionalne politike tako što zastupaju stavove i interese pojedinih lokalnih i regionalnih uprava, a sa druge strane ova predstavništva omogućavaju da se lokalne uprave na efikasan i kvalitetan način informišu o odlukama i dešavanjima u Briselu“, pojasnio je Mugoša.

On je kazao da će glavna uloga predstavnika u Briselu biti prikupljanje potrebnih informacija i reagovanje na sve što se odnosi na mogućnost finansiranja različitih projekata lokalnih samouprava novcem evropskih fondova.

„Da bi ove mogućnosti bile iskorištene više i bolje nego što je to do sada bio slučaj, potrebno je da kvalifikovana osoba u Briselu pomno prati dešavanja, trendove i uticaje, da uspostavlja što više kontakata, kao i da lobira na način i u sferi koja ima elemente i biznisa i politike“, rekao je Mugoša, prenosi MINA.

On smatra da se, kroz uspostavljanje kontakata sa predstavnicima drugih gradova ili regiona mogu prepoznavati određeni zajednički interesi u oblastima poput, socijale, saobraćaja, energije ili upravljanja vodom i otpadom, i zatim ih lakše ostvariti udruženim snagama.

Prema njegovim riječima, Zajednica opština već ima izuzetno dobru saradnju sa Komitetom regiona Unije.

„Ta saradnja je i formalizovana kroz Zajednički savjetodavni odbor Zajednice opština Crne Gore i Komiteta regiona EU, gdje sam jedan od dvojice kopredsjedavajućih. Već su održana dva sastanka ovog tijela, od kojih je poslednji bio krajem proljeća u Podgorici“, rekao je Mugoša.

On je rekao da je sledeći sastanak zakazan za 4. decembar u Briselu, na kojem će biti riječi o jačanju apsorpcionih kapaciteta za pretpristupne fondove EU, unapređenju administrativnih kapaciteta lokalne samouprave u Crnoj Gori i o fiskalnoj decentralizaciji.

„Biće riječi i o samom procesu proširenja EU i svemu što on podrazumijeva kada je riječ o lokalnim samoupravama, naročito imajući u vidu da se više od dvije trećine zakonodavstva EU sprovodi upravo na lokalnom nivou“, zaključio je Mugoša.

foto: rtcg.me

Portal Analitika