Zanimljivosti

Gejts: Pristup internetu nije prioritet čovječanstva

2210gejts
"Tehnologija je čudesna", rekao je Bil Gejts, ali i odmah dodao da ona neće spasiti svijet.

Gejts: Pristup internetu nije prioritet čovječanstva
Portal AnalitikaIzvor

U razgovoru s novinarom Timesa, jedan od osnivača Microsofta rekao je da tehnološki napredak svakako ima svoje prednosti, ali da neće zadovoljiti potrebe onih kojima je pomoć najpotrebnija.

"Ja svakako volim tehnologiju, ali kada govorimo o poboljšanju životnih uslova moramo se pozabaviti mnogo jednostavnijim stvarima kao što su preživljavanje i podizanje djece", nastavio je tehnološki mogul koji već godinama finansira istraživanje malarije, a milijardama dolara je doprinio suzbijanju siromaštva u slabo razvijenim zemljama, piše Huffington Post.

Osvrnuo se i na nedavnu izjavu i obećanje čelnika Facebooka, Marka Zakerberga, da će čitavom svijetu omogućiti pristup internetu. Gejtsu se ideja sviđa, ali kad su ga upitali vidi li taj projekat kao jedan od svjetskih prioriteta, on je spremno odgovorio: "Kao prioritet? Vi se šalite".

"Ako smatrate da je pristup internetu ključna stvar, to je u redu. Ja to ne mislim", dodao je Gejts i nastavio sa svojim viđenjem problema:

"Malarija ubija djecu i uništava populaciju desetinama hiljada godina. Nemoguće je izračunati koliko je štete nanijela svijetu, ali imamo mogućnost da nadogradimo oružje protiv nje kroz generacije i da joj napokon stanemo na kraj".

Index.hr

Portal Analitika