Društvo

Kolicija NVO – Saradnjom do cilja usvojila Kodeks NVO

koalicijanvo0410
I
zmjenama Statuta stvorena je obaveza da sve članice Koalicije dostavljaju do 1. jula tekuće godine godišnji izvještaj o radu i pregled prihoda za prethodnu kalendarsku godinu. Izvještaji o radu članica Koalicije biće objavljeni na internet stranici Koalicije a organizacijama koje ne ispune ovu obavezu prestaće članstvo u Koaliciji, navodi se u saopštenju Kolicije NVO – Saradnjom do cilja čija je Skupština održana u subotu u Podgorici.

Kolicija NVO – Saradnjom do cilja usvojila Kodeks NVO
Portal AnalitikaIzvor

Na sjednici Skupštine, kako je saopšteno, usvojen je godiišnji Izvještaj o radu i finansijski izvještaj, izvršene su izmjene Statuta kojima je dijelom internih pravila postao i Kodeks nevladinih organizacija na čije poštovanje su se obavezale članice Koalicije.

- Kodeks podrazumijeva poštovanje demokratskih vrijednosti u radu, uvođenje principa dobrog upravljanja kojim se unapređuje programska i finansijska transparentnost u radu.

Na ovaj način Koalicija želi da pruži primjer i da doprinos poboljšanju programske i finansijske transparentnosti rada nevladinog sektora. O primjeni Kodeksa staraće se Etički odbor u čijem sastavu su: Biljana Zeković (SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja - Podgorica), Mladen Španjević (Evropski omladinski centar - Bijelo Polje), Marta Anđelić (NVO Adria - Bar), Vasilije Tešović (NVO Tara-Pljevlja) i Dejan Tmušić (Udruženje paraplegičara Cetinje) – navodi se u saopštenju Kolicije NVO – Saradnjom do cilja.

Na sjednici Skupštine Koalicije razmotrena su pitanja finansiranja nevladinih organizacija na lokalnom nivou i iz fonda od igara na sreću.

- Tim povodom Koalicija NVO - Saradnjom do cilja jednoglasno je usvojila sledeće zaključke: Iskazujemo bojazan da su ostavka Predsjednika Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću, te konutinuirani napadi pojedinih NVO, kao i izostanak političke volje da se primijeni Zakon o NVO, usmjereni na stvaranje negativne generalizacije i skandalizaciju cijelog NVO sektora i ocjenjujemo da kao takvi nisu u interesu razvoja civilnog društva i saradnje sa državom – kaže se u saopštenju.

Iz Koalicije NVO su pozvali nadležne državne organe da primijene zakonske propise i procesuiraju sve pojedince ukoliko su svojim djelovanjem prekršili zakonske propise.

- Oštro se protivimo predlozima da se sredstva namijenjena za finansiranje projekata nevladinih organizacija za 2013. godinu “deponuju” i tako zaustavi aktuelni konkurs Komisije za raspodijelu dijela prihoda od igara na sreću. Tražimo da se raspodjela sredstava u cjelosti izvrši na zakonit način do kraja ove godine u skladu sa Pozivom za dostavljanje programa i projekata koji je Komisija objavila u avgustu 2013. godine i propisima koji uređuju rad Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću;

Zahtijevamo da Vlada do kraja ove godine stvori neophodne uslove za punu primjenu Zakona o NVO u dijelu finansiranja NVO – navodi se u saopštenju.

Koalicija NVO - Saradnjom do cilja trenutno okuplja 117 nevladinih organizacija registrovanih u Crnoj Gori.

Portal Analitika