Politika

NOVA: Čudna izjava Stefanovića, Srbi nijesu nacionalna manjina

1510vucurovic
N
ova srpska demokratija podsjeća da Srpska napredna stranka i njen predsjednik Aleksandar Vučić, kao i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, snažno podržavaju stav Nove i srpskog naroda da Srbi u Crnoj Gori nijesu i ne mogu biti nacionalna manjina. Zato smo začuđeni izjavom predsjednika Narodne skupštine Srbije i potpredsjednika SNS-a Nebojše Stefanovića, koji možda nije dobro prenijet, jer ne vjerujemo da bi saopštio nešto što je suprotno politici njegove stranke, saopštio je portparol Nove Jovo Vučurović u saopštenju objavljenom na sajtu Nove.

NOVA: Čudna izjava Stefanovića, Srbi nijesu nacionalna manjina
Portal AnalitikaIzvor

Vučurović je komentirisao stav Stefanovića iznijet u intervjuu agenciji MINA da su Srbi u Crnoj Gori nacionalna manjina.

- Do sada ja nisam imao neke konkretnije razgovore o položaju srpske nacionlne manjine kao posebno pitanje. Na osnovu onoga što sam čuo od Igora Lukšića i od Krivokapića smatram da postoji spremnost vlasti Crne Gore da rade na tome da se položaj Srba poboljša, rekao je Stefanović.

Vučurović je rekao da dakle, Srbi u Crnoj Gori nikada nijesu bili i neće biti nacionalna manjina.

- Ove godine slavimo 200 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša, najvećeg Srbina iz Crne Gore, pa je dobro da i naše sunarodnike izvan Crne Gore podsjetimo da mi na ovom prostoru njegujemo i čuvamo njegoševsku misao i nacionalni identitet. Teza da su Srbi u Crnoj Gori nacionalna manjina potekla je upravo od crnogorskog režima, čak su u jednom vremenu osnovali i takozvani savjet srpske nacionalne manjine, a sve sa namjerom da Srbe predstave gostima u vlastitoj kući, u zemlji koju su stvarali i za koju su krvarili naši preci, i u kojoj nikada nećemo pristati da budemo nacionalna manjina.

To sve znaju i naše kolege iz Srpske napredne stranke, koje, kao i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, dobro razumiju karakter i prirodu odnosa srpskog naroda i države Crne Gore. Srpski narod ne pristaje da zavisi od milostinje ili dobre volje bilo kojeg režimskog političara, pa ni Igora Lukšića i Ranka Krivokapića. Uporno insistiramo i tražimo primjenu važećih demokratskih standarda i zaustavljanje diskriminacije nad srpskim narodom i srpskom jezičkom zajednicom u Crnoj Gori. Na dobrom smo putu da se kroz proces smjene vlasti u Crnoj Gori izborimo za apsolutnu ravnopravnost građana i nacionalnih zajednica, i da kroz primjenu maksime ,,Sva prava svima'' zaustavimo opasni diskriminatorski i asimilatorski projekat aktuelne crnogorske vlasti, koja je nasilnim putem pokušala da pripadnike srpskog naroda prevede u status nacionalne manjine i građane drugog reda. Vjerujemo da će se uskoro ovim povodom i uzimajući u obzir interes srpskog naroda u Crnoj Gori oglasiti predsjednik Skupštine Srbije i podržati temeljne principe srpskog naroda iz Crne Gore koji predstavljaju osnovu za opstanak našeg naroda na ovim prostorima.

NOVA je uložila tri godine truda da na najvažnijim međunarodnim adresama, od Moskve, Brisela, Londona, Berlina do Vašingtona objasni da režimski projekat pretvaranja srpskog naroda u nacionalnu manjinu može imati nesagledive posledice po budućnost odnosa između dvije najbrojnije nacionalne zajednice u Crnoj Gori, i zato smo upravo kroz politiku Demokratskog fronta i promovisali politiku srpsko-crnogorskog pomirenja, po kojoj ćemo biti ravnopravni i jednaki, i bez pokušaja uskraćivanja bilo kojeg prava nacionalnim, vjerskim i jezičkim zajednicima u Crnoj Gori, zaključio je Vučurović.

Iz agencije MINA su, kako prenosi Dan, saopštili da su vjerodostojno prenijeli izjavu Stefanovića i da posjeduju tonski snimak.

 

 

Portal Analitika