Abiznis

Nastavak projekta “1000+”: CEB će finansirati izgradnju stanova za državne službenike

vladaslajd
I
mplementacija novog projekta bi otpočela početkom naredne godine, a u međuvremenu treba da se postigne dogovor sa CEB-om oko uslova kreditiranja. Ukupni iznos projekta bio bi 20 miliona eura, od čega ovim iznosom može obezbijediti oko 500 stanova za domaćinstva.

 Nastavak projekta “1000+”: CEB će finansirati izgradnju stanova za državne službenike
Portal AnalitikaIzvor

 

Ministarstvo održivog razvoja i turizma planira uskoro da pokrene projekat sličan projektu “1000+ stanova” ali u nešto manjem obimu, uz kreditnu podršku Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB) u ukupom iznosu 20 miliona eura. Iz Vlade je ranije saopšteno da više od polovine državnih službenika nema riješeno stambeno pitanje.

U cilju sagledavanja dobrih i loših strana projekta „1000+stanova”, realizovanog u prethodnom periodu, u Ministarstvu održivog razvoja pripremaju analizu efekta koji je postignut, uz smjernice predstavnika bankarskog i građevinskog sektora kao i Ministarstva finansija, kako bi novi projekat bio uspješniji. Shodno tome, održani su sastanci sa predstavnicima ova dva sektora i sagledane prednosti i nedostaci u implementaciji prethodnog projekta, uz sugestije za novi. Kreditna podrška će biti od strane CEB-a u iznosu od oko 10 miliona eura, dok bi preostali dio iznosa bio obezbijeđen od strane komercijalnih banaka i uloga domaćinstava.
Vlada će obezbijediti subvenciju kamatne stope tokom cijelog perioda zajma. Predlog je da se Projekat uključi u budžet Crne Gore za 2014. godinu, a udio CEB-a u finansiranju ne bi prelazio kvotu od 50 odsto.
Predlog je da PROCON d.o.o. (Project - Consulting) bude jedinica za implementaciju projekta, isto kao i u prethodnom periodu. Svi finansijski aspekti projekta bili bi odgovornost Ministarstva finansija. Projekat će podrazumijevati sprovođenje tri javna poziva i to: za građevinska preduzeća i investitore, za individualna domaćinstva zainteresovana za kupovinu stambenih jedinica, i treći javni poziv za učešće crnogorskih banaka u projektu, navodi se u Informaciji dostavljenoj Portalu Analitika.

Saradnja sa CFSI: U Ministasrtvu održivog razvoja polažu nade i u saradnji sa »Crnogorskim fondom za solidarnu stambenu izgradnju«, koji je u prethodnom periodu veoma uspješno realizovao poslove od javnog interesa. Naime, potpisan je Protokol o saradnji za osnivanje Stambene štedionice između italijanske kompanije »Infogroup« i »Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju«. Potpisivanjem Protokola napravljen je prvi korak ka pokretanju projekta osnivanja prve Stambene štedionice u Crnoj Gori, po ugledu na razvijene zemlje Evrope. Stambena štedionica će se baviti namjenskim prikupljanjem depozita od strane pravnih i fizičkih lica. Prikupljeni depozit bi se posle određenog vremena štednje (dvije godine) valorizovao kroz odobravanje
kredita za kupovinu stana ili opremanje stanova, kao i održavanje postojećeg stambenog fonda. Uslovi pod kojima će se odobravati krediti biće značajno povoljniji od onih koje trenutno nude finansijske institucije. Ovaj projekat se
odnosi i na državne službenike i namještenike. Osnovni vid finansiranja stambenih projekata, pored značajnog udjela opština od oko 30 odsto (prenos zemljišta potrebnog za izgradnju objekata bez nakanade i uz oslobađanje od nakande za komunalno opremanje građevinskog zemljišta), je uplata sredstava ulagača, kroz ugovore o ulaganju i udruživanju sredstava u Fond sa ciljem izgradnje stanova pod povoljnijim uslovima od tržišnih. Ovaj vid finansiranja projekta realizuje se tako što poslodavci - ulagači sredstava mjesečno uplaćuju na žiro račun Fonda, a predmetna sredstva im se uračunavaju u krajnju prodajnu cijenu kvadratnog metra izgrađenog stambenog prostora. Ostatak sredstava za gradnju obezbjeđuje se iz kredita inostranih finansijskih
institucija, kao i domaćih komercijalnih banaka. Krajnjim kupcima se, pored opcije kupovine stana sopstvenim sredstvima, nudi i mogućnost kupovine na lizing uz učešće od 30% i rok otplate 20 godina. Uz to, CFSSI namjerava da pokrene pristupačno stanovanje pod zakup, koje je u pojedinim projektima već i uvedeno, uz pomoć partnera iz Austrije i Holandije. Stanovanje pod zakup će se fokusirati na domaćinstva sa niskim prihodom, a naročito na mlade porodice i penzionere u svim opštinama Crne Gore, posebno u manje razvijenom sjevernom regionu. U planu Fonda je izrada modela rješavanja stambenih pitanja za državne službenike i namještenike u saradnji sa EBRD i Državom. Predmetni stanovi se grade za ulagače Fonda - pravna lica koja shodno Ugovoru o ulaganju i udruživanju sredstava u Fond uplaćuju sredstva za rješavanje stambenih pitanja svojih zaposlenih pod povoljnijim uslovima, tako da se cijena stanova po 1m2 kreće od 500 eura u sjevernoj regiji do 850 eura /1m2 u južnoj regiji, navodi se između ostalog u Informaciji.

Portal Analitika