Svijet

Članici Pussy Riot izgubljen svaki trag

pusi
P
jotr Verzilov, muž osuđene članice pank benda Pussy Riot Nadežde Tolokonikove, tvrdi da već 13 dana ne može da stupi u kontrakt sa suprugom i da sve to vrijeme ne zna u koji je zatovor ona prebačena, pošto je odvedena iz bolnice gde je dospjela nakon štrajka glađu, navode ruske agencije.

Članici Pussy Riot izgubljen svaki trag
Portal AnalitikaIzvor

Verzilov je najavio da će od danas početi i svakodnevni protesti ispred zgrade Uprave za izvršenje zatvorskih sankcija gdje će se smjenjivati po jedna osoba dok Uprava ne saopšti u kom se zatvoru nalazi Tolonikova, prenosi RIA Novosti.

Prema riječima Verizolova, 21. oktobra je poslednji put znao gdje se Tolonikova nalazi, jer mu je saopšteno da je viđena u vozu koji je išao ka Čeljabinsku, gradu na Uralu. Međutim, Verzilov je 23. oktobra novinarima rekao da njegovu ženu prebacuju te večeri u zatvor u republici Čuvašija u gradu Alatir.

Tolonikova je do sada izdržavala zatvorsku kaznu u zatvoru u Mordoviji gdje je štrajkovala glađu od 23. septembra do 1. oktobra, zahtijevajući da se prestane sa iskorišćavanjem zatvorenica, tvrdeći da joj je uprava zatvora prijetila smrću i tražeći i da se ona prebaci bilo na lakši posao, bilo u drugi zatvor.

Pošto je provela izvesno vrijeme u stacionaru, članica Pussy Riot je počela novi štrajk glađu prošle nedjelje kada se ispostavilo da je, uprkos zvaničnim obećanjima da će biti premještena, vraćena u isti zatvor.

Nadežda Tolonikova, Marija Aljohina i Jekatarina Samućevič osuđene su na dvije godine zatvora zbog "pank molebana" u febrauru 2012. godine u crkvi u Moskvi gdje su izvele pjesmu "Bogordice, oteraj Putina".

Kazna Samućevičevoj je, nakon žalbe, preinačena u uslovnu zatvorsku kaznu, a sve molbe Tolonikove i Aljohine o prijevremenom puštanju na slobodu su do sada odbijene.

 

(e-novine)

Portal Analitika