Turizam

Lonely Planet: Mačke adut Kotora, najviše pohvala Makedoniji

311kotorok
N
ajpoznatiji svjetski vodič za putovanja "Lonely Planet" nedavno je objavio turističke preporuke za 2014. godinu, a svoje mjesto među svjetskim destinacijama našle su i brojne balkanske države. Tako je “Lonely Planet” objavio da su aduti Crne Gore- ljubimci. Naime, Kotor se našao na neobičnoj listi deset gradova koji su naklonjeni mačkama.

Lonely Planet: Mačke adut Kotora, najviše pohvala Makedoniji
Portal AnalitikaIzvor

Vjekovima stari biser Boke Kotorske ovom prilikom pohvaljen je zbog lijepog odnosa lokalnog stanovništva prema mačkama, koje su praktično postale neslužbeni simbol grada. Iako je nemoguće odvući kući neku od mačaka koje se bezbrižno sunčaju na obali mora, “Lonely Planet” piše da je moguće kupiti neke od brojnih suvenira u obliku mačke, koje prave lokalni umjetnici.

Najveću pohvalu dobila je Makedonija, koju je “Lonely Planet” proglasio jednom od top 10 destinacija za 2014. godinu. Uz epitet "povratak u budućnost na balkanski način", vodič posebnu pažnju poklanja Skoplju, ali i lokacijama kao što su Ohridsko jezero i Kratovo.

Grčka se i dalje vrlo dobro kotira kao poželjna turistička destinacija, a “Lonely Planet” preporučuje plivanje kod Sporada kao jednu od deset najprimamljivijih avanturističkih atrakcija sljedeće godine.

Grupa od dvadesetak ostrva primamljiva je ne samo zbog mira i blagodeti Egejskog mora, već i zbog toga što je taj predio dio najvećeg evropskog podvodnog parka.

Osim toga, grčka ostrva preporučena su i na listi deset finansijski najpovoljnijih destinacija, zbog toga što su cijene u Grčkoj i dalje povoljnije nego u ostatku mediteranskih hit destinacija.

Na istoj listi našla se i Bugarska. Kako piše “Lonely Planet”, kao i kod drugih zemalja istočnog dijela Evrope, bugarske čari su još uvijek toliko potcijenjene da samo dobro informisani turisti mogu da imenuju neki bugarski grad izuzev Sofije. Ali, čuveni vodič osim prijestonice preporučuje i Plovdiv i Varnu, obalu Crnog mora, kao i Rilski manastir, sve to uz veoma povoljne cijene smještaja.

Kada je smještaj u pitanju, hrvatske sobe koje se na tamošnjem primorju izdaju tokom ljetnje sezone takođe su se našle na jednoj listi “Lonely Planeta”. Riječ je o listi deset najzanimljivijih vrsta smještaja u raznim zemljama, u kojima se gosti osjećaju kao dio porodice domaćina. Uprkos tome što cijena i kvalitet mogu varirati, sobe za iznajmljivanje preporučene su uz komentar da osim smještaja često dobijete i domaćicu koja o vama brine kao o svom djetetu.

Svoje mjesto među preporukama našla je i Bosna i Hercegovina, koja je zauzela jedno od mjesta na listi deset zemalja koje treba obići kao dio obilježavanja stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata. U ovom slučaju preporučena je posjeta Sarajevu i Latinskom mostu, u čijoj je blizini 1914. godine izvršen atentat na Franca Ferdinanda.

Iako se oko obilježavanja pomenutog jubileja ne diže velika buka u Sarajevu, “Lonely Planet” navodi Latinski most kao važno mjesto za sve istorijom opsednute turiste, ali i one koji vole kupovinu i zabavu, s obzirom na to da je bosanska prijestonica ocijenjena kao jedan od evropskih gradova sa „najuzbudljivijim razvojem“.

Portal Analitika