Svijet

Sahranjen Tadeuš Mazovjecki

311mazovjeckisahranaok
H
iljade ljudi, uključujući poljske i evropske političke lidere, prisustvovale su danas državnoj sahrani Tadeuša Mazovjeckog, prvog istočcnoevropskog postkomunističkog premijera, javlja Tanjug. Mazovjecki je preminuo u 86. godini u jednoj varšavskoj bolnici.

Sahranjen Tadeuš Mazovjecki
Portal AnalitikaIzvor

Prodemokratski aktivista i pisac, Mazovjecki je bio savjetnik Leha Valense, lidera pokreta Solidarnost, koji je svrgnuo komuniste s vlasti 1989. godine, a te godine je i Mazovjecki postao poljski premijer.

Teške ekonomske reforme koje je njegova vlada sprovodila, rezultirale su, međutim, odlaskom Mazovjeckog s vlasti već na izborima 1990. godine. Kasnije je bio na mjestu izaslanika UN u Bosni, ali je 1995. dao ostavku na to mjesto, iz protesta zbog, po njemu, neadekvatnog odgovora svjetske zajednice na tamošnja dešavanja.

Posmrtnoj misi u katedrali sv. Jana u Varšavi je prisustvovao i evropski komesar Žoze Manuel Barozo.

Tijelo Mazovjeckog, koji je bio izuzetno religiozan, nalazilo se u jednostavnom drvenom sanduku, prekrivenom bijelo- crvenom poljskom zastavom, dok je oltar bio dekorisan žutim ružama.

Tokom sahrane, u mjestu Laski, blizu Varšave, poljski predsjednik Bronjislav Komorovski je rekao kako je Mazovjecki bio arhitekta i graditelj nezavisne i demokratske Poljske.

Izjave saučešća su stigle od američkog predsjednika Baraka Obame, njemačke kancelarke Angele Merkel, pape Franje i drugih lidera.

Portal Analitika