Društvo

Optuženi u slučaju “Zavala” traže prijem kod Drobniča

reg-zavala
Optuženi u slučaju “Zavala” sjutra će zatražiti prijem kod šefa Delegacije Evropske unije u Podgorici Mitje Drobniča i predati mu pismo jer su nezadovoljni posljednjim Izvještajem o napretku Crne Gore kojim Brisel, kako oni tvrde, pojedinim navodima, konstatacijama i preporukama pokušava da napravi direktan uticaj na crnogorski sud u njihovom predmetu.

Optuženi u slučaju “Zavala” traže prijem kod Drobniča
Portal AnalitikaIzvor

Jedan od optuženih kazao je Portalu Analitika da očekuje da će Drobnič “imati sluha i primiti ih i saslušati”. Budvani su i u junu tražili prijem kod Drobniča, što je on tada odbio.

U maju su se obratili ambasadoru Njemačke u Podgorici Pijusu Fišeru tražeći i od njega da ga ih primi kako bi ga oni upoznali sa slučajem “Zavala” i pozivajući ga da pomogne da se u predmet uključe nezavisni finansijski eksperti iz Njemačke.

Prva presuda protiv bivših čelnika budvanske opštine i njihovih poslovnih saradnika, koja je izrečena 5. juna prošle godine, oborena je na Apelacionom sudu i predmet je vraćen na novo suđenje.

Nekadašnji gradonačelnik Budve Rajko Kuljača tom presudom je bio osuđen na pet godina zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja, a njegov potpredsjendik Dragan Marović, rođeni brat potpredsjendika DPS-a Svetozara Marovića, na četiri, za isto krivično djelo. Na optuženičkoj klupi je i bivši poslanik ove partije Đorđije Pinjatić, kao i blizak prijatelj Marovića - Dragan Sekulić. Sudi se još sedmorici Budvana koji su bili članovi Komsije koja je procjenjivala radove za gradnju fabrike za desalanizaciju morske vode na Zavali. Optužnicom je obuhvaćena i ruska državljanka Natalija Panina koja je okrivljena za utaju poreza i doprinosa dok je bila izvršna direktorka preduzeća "Zavala invest". Ona je u bjekstvu.

Svi optuženi oborenom presudom bili su osuđeni na ukupno 30 i po godina zatvora.

Oni su od početka procesa kategorično negirali navode optužnice. Kuljača i Marović su okrivljeni da su oštetili opštinski budžet za 821.599 eura i pribavili imovinsku korist preduzeću “Zavala invest”, koje je sagradilo fabriku za preradu morske vode, a ostalima se na teret stavlja da su im u tome umišljajno pomogli

 

 

Portal Analitika