Politika

ULJAREVIĆ: Parlament da učestvuje u kreiranju pregovaračkih pozicija

0808uljarevicPOCETNA
S
kupština je u dosadašnjem procesu pregovora Crne Gore i Evropske unije (EU) imala neshvatljivo inferiornu ulogu i trebalo bi da ima svoje mjesto u kreiranju pregovaračkih pozicija, smatra u izjavi za Minu, izvršni direktor Centra za građansko obrazovanje, Daliborka Uljarević.

ULJAREVIĆ: Parlament da učestvuje u kreiranju pregovaračkih pozicija
Portal AnalitikaIzvor

Odbor za evropske integracije je jednoglasno usvojio amandman na Predlog rezolucije o procesu integracija u EU, koji predviđa da to tijelo apsolutnom većinom donosi odluke vezane za pregovaračke pozicije i da bi, u slučaju njegovog negativnog mišljenja, Vlada bila dužna da u roku od 30 dana dostavi nove pregovaračke pozicije.

U Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija smatraju da taj amandman narušava podjelu uloga u procesu, a to je da Vlada vodi proces, a parlament vrši nadzor.

“Skupština je u dosadašnjem procesu pregovora imala neshvatljivo inferiornu ulogu. Ima tu krivice i inertnosti i Skupštine, ali primaran uzrok tome je neprihvatljiv monopol Vlade uspostavljen pregovaračkom strukturom, koja je ustanovljena podzakonskim aktom na koju Skupština nije imala uticaja”, rekla je Uljarević agenciji MINA.

Sada su, kako je dodala, iz Vlade zabrinuti što je Skupština počela na konkretan način da se interesuje za učešće u pregovaračkom procesu i što želi da svoju poziciju ustanovi javnim aktom. “Mislim da to nije dobar stav Vlade i da je argumentacija koju iznose neutemeljena”.

Prema riječima Uljarević, Vlada mora shvatiti da je ona ključni servis pregovaračkog procesa koji treba, na adekvatan način i u skladu sa potrebama procesa, da angažuje sve društvene strukture, a Skupština je, smatra ona, prava adresa za saradnju na tom poslu.

“Prolazi vrijeme monopola moći, i mada je to mnogima u Vladi još teško prihvatiti, moraće se mnogo više otvarati, a posebno prema onima kojima i formalno-pravno odgovara za svoj rad – Skupštini Crne Gore”, poručila je ona.

Uljarević smatra da bi u definisanju pregovaračkih pozicija svoju ulogu morale da imaju razne društvene strukture, “što zbog direktnog interesa jer će trpjeti posljedice ustanovljene pozicije, što zbog stručnosti i ekspertskog doprinosa”.

“Tako i Skupština treba da ima svoje mjesto u kreiranju pregovaračkih pozicija, jer bi taj pristup dao dodatni legitimitet, kredibilitet i kvalitet, povećao međusobno povjerenje, osnažio unutarcrnogorski dijalog ali i administrativne kapacitete koje direktno rade na pridruživanja Crne Gore EU”, kazala je ona.

Kako je navela Uljarević, jasno je da pregovaračke pozicije u ovoj fazi moraju imati određeni stepen diskrecije, ali to nije prepreka da se uspostavi funkcionalan odnos Vlade i Skupštine.

Prema njenim riječima, “iako su naše političke partije često nekonzistentne, vjerujem da kada su pregovori sa EU na dnevnom redu polako svi shvataju da moraju biti konkretni, jasni, precizni i dosljedniji u svom stavu”.

Upitana kakva bi poruka bila poslata ukoliko bi poslanici Demokratske partije socijalista na plenumu glasali drugačije nego što su glasali na sjednici Odbora, Uljarević je rekla da niko u međunarodnoj zajednici ne gleda blagonaklono na “uobičajene balkanske političke trikove i dnevno-političku trgovinu sa ozbiljnim pitanjima”.

“A način na koji će se voditi pregovori sa EU će pokazati da li Crna Gora ima politički kapacitet da se posveti sopstvenoj demokratizaciji i evropeizaciji. Oni koji budu potcjenjivali značaj ovog pitanja će sami sebe marginalizovati”, zaključila je Uljarević.

Portal Analitika