Politika

KOPRIVICA: Produžen rok zbog neproduktivnih sjednica

0311dragan-koprivica
Č
lanovi Radne grupe za izgradnju povjerenja u izborni proces produžili su rok za izmjenu zakonodavstva, jer sjednice tog tijela u posljednje vrijeme nijesu bile produktivne, već su političari gledali uskostranačke interese, smatra u izjavi za Minu, Dragan Koprivica iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

KOPRIVICA: Produžen rok zbog neproduktivnih sjednica
Portal AnalitikaIzvor

Radna grupa je ranije produžila rok za izmjenu izbornog zakonodavstva do kraja iduće sedmice, a Koprivica smatra da su dva razloga uslovila novo odgađanje.

“Prvo, članovi radne grupe su, kako je vrijeme odmicalo, sve više bili 'političari' a manje stručnjaci iz te oblasti. Posljednjih 20 dana rada su karakterisala prepucavanja koja nijesu bila produktivna već su imala za cilj da partije iz ovog procesa izvuku što veći profit”, rekao je Koprivica agenciji Mina.

On smatra da je partijski to razumljivo, ali ne i sa stanovišta političke odgovornosti prema crnogorskom društvu ali i međunarodnoj zajednici, “i odgovornost za novo prekoračenje roka pripada članovima Radne grupe”.

Koprivica je kazao da je drugi, objektivan, razlog za novo produženje roka jesenje zasjedanje Skupštine Crne Gore.

“Budući da su poslanici koji su članovi Grupe istovremeno i u drugim radnim tijelima parlamenta, da imaju obaveze na plenumu i u poslaničkim klubovima, teško je bilo naći termine za rad”, naveo je on.

Koprivica je podsjetio da je rok do kojeg Radna grupa mora završiti posao produžen do petka na predlog CDT-a.

“Smatrali smo da nije odgovorno završiti rad bez izjašnjavanja o pojedinim predlozima i ostaviti podgrupama da riješe sporna pitanja”, rekao je on.

Koprivica je naveo da Grupa nije završila raspravu o važnim zakonima o finansiranju partija i izboru predsjednika.

“To su pitanja koja nijesu mogla biti urađena 'na brzinu'. Takođe postavilo se pitanje i legitimiteta rada podgrupa nakon završetka rada glavnog tijela”, kazao je on.

Koprivica je podsjetio da će se svakog radnog dana do petka usaglašavati po jedan zakon, a da će podgrupe pripremati tekstove zakona koji su na redu sledećeg dana.

“Ostalo je da se riješe par politički spornih pitanja i da se pripreme izmjene zakona o finansiranju partija i izboru predsjednika koje razmatramo na kraju sedmice. Ukoliko se ozbiljno i odgovorno pristupi poslu mislim da će sve biti završeno bez većih problema”, dodao je on.

Koprivica smatra da će od pitanja elektronske identifikacije birača na glasačkom mjestu i novog načina izbora članova Državne izborne komisije (DIK), o čemu je već bilo riječi na Radnoj grupi, direktno zavisiti kvalitet budućih izbornih procesa.

“Ipak, dao bih primat DIK-u , jer su organi za sprovođenje izbora ključ demokratskog izbornog procesa”, precizirao je on.

CDT je, podsjetio je Koprivica, predlagao da DIK bude partijski nezavisna i profesionalna, ali je to odbijeno.

“Ostaje da vidimo kakav će biti ishog partijskih dogovora o ovom pitanju. U ovom trenutku, čini se da je dogovor blizu, i da je moguće usaglasiti rješenja koja će imati dvotrećinsku većinu koja je potrebna za usvajanje zakona”, rekao je on.

Koprivica smatra da će biti važno na koji način će biti riješena zastupljenost žena, diskriminacija Roma, koja sada postoji i ostala važna pitanja.

On je kazao da je zadovoljan što su članovi Radne grupe prihvatili argumente CDT-a i iz posljednje verzije Izbornog zakona izbacili predlog da partijski posmatrači budu finansirani iz državnog budžeta kao i birački odbori.

“Na taj način smo zaštitili izborni proces od partijskog uticaja a budžet od neopravdanih troškova izborne kampanje. Ta akcija javnog zagovaranja, koju su zajednički sproveli agencija Mina i CDT, predstavlja primjer kvalitetne saradnje NVO i medija u zaštiti javnog interesa”, poručio je Koprivica.

Portal Analitika