Abiznis

PERIŠIĆ: Blokada izvoza bi prouzrokovala dodatnu štetu

2810veselinP
N
ajavljena blokada izvoza aluminijuma iz podgoričkog Kombinata aluminijuma (KAP) onemogućiće normalan proces proizvodnje, što bi za posljedicu moglo imati nastanak materijalne štete za kompaniju i povjerioce, saopštio je za Dan stečajni upravnik fabrike Veselin Perišić.

PERIŠIĆ: Blokada izvoza bi prouzrokovala dodatnu štetu
Portal AnalitikaIzvor

On smatra da normalan proces proizvodnje u fabrici neće biti moguće održati u slučaju da bivši i sadašnji radnici KAP-a, koji su stekli pravo na penziju, onemoguće dopremanje sirovina i otpremanje gotove robe, piše Dan.

- Obratio sam se članovima pregovaračkih timova i zamolio ih da se suzdrže od svih aktivnosti koje bi uticale na nastanak štete. Objasnio sam im da bi postojala realna odgovornost za nadoknadu štete, koju ne bi mogao izbjeći niko ko je izazvao njen nastanak - rekao je Perišić.

On je, kako tvrdi, preduzeo sve aktivnosti na koje ga obavezuje Zakon o stečaju u cilju očuvanja imovine i održavanja proizvodnje, uključujući i pomoć nadležnih organa.

- Nadam se da će nezadovoljni penzioneri imati razumijevanja i pokazati dobru volju da nastavimo sa pregovorima koje smo počeli, na bazi međusobnog povjerenja i poštovanja dogovora - kazao je Perišić.

Oko 420 penzionera KAP-a najavilo je ranije da će sjutra blokirati izvoz aluminijuma zbog izjave šef menadžerskog tima koji upravlja KAP-om, Nebojše Dožića, da nije obavezan da Vladi dostavi spisak penzionera, iako se tako dogovorio sa njihovim pravnim zastupnikom Zoranom Piperovićem i ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem.

Radnici KAP-a koji su stekli pravo na prijevremenu penziju traže od uprave i države isplatu otpremnina, uplatu beneficiranog staža i isplatu novca iz stambenog fonda.

Država je do sada pozitivno odgovorila na prva dva zahtjeva. Već je uplaćeno oko 2,2 miliona eura za povezivanje radnog staža i beneficije, a u narednom periodu trebalo bi da budu uplaćene i otpremnine.

Radnici traže isplatu otpremnina od šest do 14 hiljada eura, 177 eura po godini staža iz stambenog fonda i uplatu beneficiranog staža za 240 radnika.

Posljednjim izmjenama Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju oko 420 radnika KAP-a steklo je pravo na prijevremenu penziju. Njih 166 je već steklo pravo na penziju, ali preostalih nešto više od 250 radnika čekaju na uplatu 2,2 miliona eura za beneficirani radni staž.

Portal Analitika