Politika

PEJOVIĆ: Ideja evropske integracije je objedinila sve potencijale Crne Gore

15Aleksandar-A-Pejovc
G
lavni pregovarač Crne Gore sa EU Aleksandar Andrija Pejović u intervjuu Pobjedi kaže da je lično zadovoljan dinamikom procesa evropskih integracija, ali ističe da nema prostora za uljuljkivanje jer nas čekaju nove obaveze.

PEJOVIĆ: Ideja evropske integracije je objedinila sve potencijale Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

On je dodao da je Crna Gora spremna za sljedeću, napredniju stepenicu pregovaračkog procesa kad je u pitanju valdavina prava.

Na pitanje da li u našoj državi postoji konsenzus po pitanju evropskih integracija, te da li je kompletno društvo dovoljno zrelo da se uhvati u koštac s promjenama koje nas očekuju, Pejović je kazao:

- Možemo reći da postoji jasno unutrašnje opredjeljenje i definisan strateški kurs po pitanju procesa pristupanja EU. Ideja evropske integracije je objedinila sve unutrašnje potencijale kojima Crna Gora raspolaže. Svi segmenti društva su dali značajan doprinos u dosadašnjim naporima i pokazuju jasnu spremnost za aktivno učešće u nastavku reformskih procesa. Mislim da smo kao društvo manifestovali zrelost prilikom donošenja nekih važnih odluka i pokazali da uprkos razlikama u stavovima, možemo raditi zajedno u pravcu kreiranja najboljih rješenja. Vjerujem i očekujem da će tako biti i ubuduće.

Na pitanje koliko kriza, odnosno nedostatak novca u državnoj kasi može uticati na kvalitet pregovaranja sa EU, Pejović je odgovorio sljedeće:

- Proces pristupanja košta. Reforme koje sprovodimo, pored institucionalnih i ljudskih kapaciteta zahtijevaju izdvajanje finansijskih sredstava. Bitno je naglasiti da su reforme unutrašnja potreba Crne Gore, nezavisno od našeg puta prema EU. U tom pravcu sva ulaganja treba posmatrati prije svega u kontekstu podizanja standarda kvaliteta života naših građana. Takođe, ne smijemo zaboraviti na podršku koja nam dolazi od strane EU kroz fondove koji su nam na raspolaganju do ulaska u Uniju, kao i one nakon stupanja u članstvo.

Pejović je istakao da će narednih dana u saradnji sa Programom za razvoj kapaciteta UNDP-a otpočeti sveobuhvatno istraživanje javnog mnjenja, koje treba da pruži odgovore na mnoga pitanja i pomogne u definisanju adekvatnih komunikacijskih alatki i kanala.

 

Portal Analitika