Društvo

Održana prva međunarodna eko regata od Plavnice do Skadra

regata
D
anas je u Podgorici u organizaciji Agencije za zaštitu životne sredine, a na inicijativu grupe kajakaša iz Kajakaškog kluba "Morača", održana prvi put međunarodna eko regata od Plavnice do Skadra. Dužina plovne trase iznosila je 38 km.

Održana prva međunarodna eko regata od Plavnice do Skadra
Portal AnalitikaIzvor

Na press konferenciji koja je upriličena tim povodom, medijima su se obratili: Ervin Spahić, direktor Agencije za zaštitu životne sredine, Monika Podsklanová Šuhajdová, konzul Slovačke Republike u Crnoj Gori i član Kajakaškog kluba "Morača" i Milan Marić, član pomenutog kluba.

Tom prilikomSpahić je istakao da im je namjera da promovišu zdrav i ekološki pristup korišćenja prirodnih ljepota Skadarkog jezera, dobrosusjedsku saradnju Crne Gore i Albanije, povezivanje sportskih i rekreativnih potencijala Skadra i Podgorice i otvaranje međunarodnog turističko - rekreativnog plovnog puta u oblasti Skadarskog basena.

Ovakav događaj je na simboličan način pokazao kako prirodne ljepote Skadarskog jezera spajaju stanovnike pomenutih oblasti, i kako se može pokrenuti bolje otvaranje susjednih država koje su i istorijski upućene jedna na drugu.

Mnogobrojni kulturno-istorijski spomenici poput arheoloških nalazišta, manastirskih kompleksa i utvrđenja, u okrilju basena Skadarskog jezera, govore da je još u XIV i XV vijeku ovo područje bilo značajno središte kulture.

Skadarsko jezero je najveće slatkovodno jezero na Balkanu i ujedno jedno od najvećih jezera Evrope. Crnoj Gori pripadaju 2/3 jezera, dok je 1/3 na teritoriji republike Albanije.

Dio jezera sa priobaljem, koji pripada Crnoj Gori proglašen je Nacionalnim parkom 1983.godine.

Podsjećamo, Ramsar konvencijom iz 1996.godine, Skadarko jezero je upisano u Svjetsku listu močvara od međunarodnog značaja. Na Skadarskom jezeru živi polovina od ukupnog broja evropskih ptica močvarica, stoga je ono prepoznatljivo kao i jedno od najvećih rezervata ptica u Evropi, od kojih su nažalost, mnoge vrste prorijeđene ili ugrožene. Takođe, ovo je jedino stanište pelikana na jugu Evrope, pa se zaštitnim znakom Skadarskog jezera smatra kudravi pelikan, koji je jedna od brojnih ugroženih vrsta.

Živopisni i neobični krajolici, kao i bogatstvo biodiverziteta, čine Skadasko jezero pravim carstvom u ekološkom smislu, i mjestom susreta sa jedinstvenim prirodnim ljepotama, navodi su u saopštenju Agencije.

 

 

Portal Analitika