Svijet

Uhapšen Berni Gec zbog prodaje marihuane

gec
N
jujorčanin Berni Gec, koji je rasplamsao debatu u SAD o rasizmu i kontroli oružja, uhapšen je zbog prodaje marihuane, saopštila je policija.

Uhapšen Berni Gec zbog prodaje marihuane
Portal AnalitikaIzvor

Gec je juče uhapšen u policijskoj akciji na Junion skveru pošto je prodao marihuanu za 30 dolara, navodi policija. On nije bio posebna meta policijske akcije - prosto se desilo da je naletio na policijske agente koji su radili na suzbijanja dilovanje droge u parku.

On je pitao jednu ženu da li želi marihuanu, potom otišao u stan u kojem je decenijama živio i vratio s drogom, navode vlasti dodajući da je uhapšen zbog prodaje marihuane.

Gec je postao poznat kao mršavi bijelac s naočarima koji je 22. decembra 1984. ustao sa svog mjesta u njujorškoj željezici i pucao na četiri crna mladića mecima iz ilegalnog pištolja.

Mladići su imali oštre šrafcigere i tražili su mu pet dolara. Gec je rekao da je pucao u samodbrani jer je mislio da namjeravaju da ga opljačkaju.

Taj incident je iznio na površinu probleme rase, kriminala i kvalitet života u Njujorku. Gec, tada samostalni električar, postao je portparol, kako je tada govorilo dosta Njujorčana, opravdane samoodbrane.

Na sudu je 1987. proglašen nevinim po optužbama za pokušaj ubistva, ali je proveo 250 dana u zatvoru po optužbi zbog nelegalnog posjedovaja oružja.

Na procesu iz 1996. sud je Gecu naložio da plati 43 miliona dolara jednoj od osoba na koje je pucao, Darelu Kebiju, koji je ostao paralizovan poslije incidenta.

Gec je međutim proglasio bankrot i ništa nije platio. U javnosti se pojavio 2001. kada se kandidovao za gradonačelnika. (B92)

 

Portal Analitika