Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • VLADA: Više od polovine državnih službenika nema riješeno stambeno pitanje, policajci najugroženiji

VLADA: Više od polovine državnih službenika nema riješeno stambeno pitanje, policajci najugroženiji

vladaslajd
O
d ukupno registrovanih 14.536 državnih službenika i namještenika, 8188 nema riješeno stambeno pitanje, odnosno 56,3 odsto, a 2711 ima neadekvatno riješeno stambeno pitanje, odnosno 18.65 odsto, pokazuju zvanični Vladini podaci.

VLADA: Više od polovine državnih službenika nema riješeno stambeno pitanje, policajci najugroženiji
Portal AnalitikaIzvor

U Inormaciji koju je Vlada usvojila na prošloj sjednici, navodi se da je evidentirano da je broj neriješenih stambenih pitanja najviše izražen u Komisiji za sprečavanje sukoba interesa 10, odnosno 100 odsto, Upravi policije 4725, odnosno 80 odsto i većini sudskih i pravosudnih institucija.

. Procentualni iznos u ostalim institucijama u dijelu neriješenih stambenih pitanja se kreće u intervalu od odsto, koliko iznosi u Državnom arhivu, do 100 odsto, koliko iznosi u Komisiji za sprečavanje sukoba interesa. Analizom ukupnog stanja u oblasti neriješenih stambenih pitanja državnihslužbenika i namještenika, može se konstatovati da više od polovine nema riješeno ovo pitanje, navodi se u Informaciji.

Vlada Crne Gore je, na sjednici od 24. marta 2011. godine, usvojila Informaciju o rješavanju stambenih pitanja državnih službenika i namještenika, koju je dostavilo Ministarstvo održivog razvoja i turizma. Jedan od zaključaka donešen na ovoj sjednici zadužuje Ministarstvo održivog razvoja i turizma da jednom godišnje informiše Vladu o promjenama u procesu rješavanja stambenih pitanja državnih službenika i namještenika.

- Iako je cijena m2 stambenih jedinica značajno smanjena, državni službenici i namještenici nijesu u mogućnosti da, zbog niskih ličnih dohodaka, riješe stambeno pitanje, pa je trenutno veoma izražen ovaj problem u svim državnim institucijama. Naime, polazeći od činjenice da lokalne jedinice, kao i država ili državne institucije imaju u svom posjedu određen broj katastarskih parcela, treba sagledati mogućnost da se ustupe lokacije za rješavanje stambenih problema državnih službenika i namještenika. Naravno to bi podrazumijevalo da se navedene lokacije oslobode plaćanja komunalnog doprinosa, ako se postigne dogovor sa lokalnim jedinicama. U Informaciji su dati predlozi rješavanja stambenih pitanja.

-Imajući u vidu postignute rezultate u Projektu „1000 plus“, čijom implementacijom je realizovano 433 kupoprodajna ugovora za ponuđene stambene jedinice, ocijenjeno je da bi bilo svrsishodno razmotriti mogućnost nastavka, navodi se između ostalog u Informaciji.

Portal Analitika