Svijet

Pakistanski talibani biraju novog vođu

211talibaniok
G
lavno vijeće pakistanskih talibana sastaje se danas kako bi izabralo nasljednika Hakimulaha Mehsuda, koji je juče poginuo u napadu američke bespilotne letjelice, a njegovo je imenovanje važno za budućnost mirovnih pregovora sa vladom u Islamabadu, javljaju agencije.

Pakistanski talibani biraju novog vođu
Portal AnalitikaIzvor

Hakimulah Mehsud, tridesetogodišnjak koji je 2009., nakon smrti svog tutora Bajtulaha Mehsuda izabran za vođu TTP pokreta u Pakistanu, izgubio je život zajedno sa svojim osobljem u petak u napadu bespilotne letjelice blizu Miranšaha, prijestonice Sjevernog Vaziristana, uporišta džihadističkog pokreta na tom području. Hakimulah je odmah sinoć pokopan u plemenskoj zoni na sjeverozapadu Pakistana.

U noći na subotu počela se okupljati talibanska 'šura'- vrhovno vijeće, na tajnom mjestu na plemenskom području kako bi izabrali Mehsudova nasljednika, rekli su za Frans pres talibanski izvori.

Pominje se više imena za njegovog nasljednika na tu dužnost, među kojima su Kari Valajat Mehsud i Asmatulah Šahin.

Mehsudova smrt događa se u trenutku kada premijer Navaz Šarif treba da pošalje izaslanike u plemenska područja kako bi uspostavio vezu s pobunjenicima radi eventualnih mirovnih pregovora.

Šarif se nada da će pregovorima prekinuti talibanske napade u kojima je od 2007., kada je osnovan TTP, ubijeno više hiljada ljudi u zemlji.

Portal Analitika