Abiznis

IVANOVIĆ: U poljoprivredi otvoreno 450 novih radnih mjesta

0211ivanovic
O
d početka godine do danas, u poljoprivredi je otvoreno 450 novih radnih mjesta. To je gotovo jedan Kombinat aluminijuma Podgorica KAP, kazao je danas na konferenciji za novinare ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović, navodi se u saopštenju dotavljenom Portalu Analitka.

IVANOVIĆ: U poljoprivredi otvoreno 450 novih radnih mjesta
Portal AnalitikaIzvor

On je podsjetio da je juče u Nikšiću otvorena Gradska pekara koja sada zapošljava 60 radnika.

- U kompanijama Vektra Jakić i Vektra Nord otvoreno je za sada 70 novih radnih mjesta, podsjetio je Ivanović.

Prvi čovjek Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja je na konferenciji ispričao i priču o čovjeku koji je odlučio da se bavi prodajom viršli, a poenta priče je, kako je istakao, njegov odgovor na zlobne komentare njegove izjave „da treba da radimo više”, stoji u saopštenju.

- Jedan stariji, nepismeni čovjek, odluči da se bavi prodajom viršli. Sa malo novca zakupi kiosk, naruči zemičke, kupi viršle i počne da ih kuva i prodaje. Sa komšijama se lijepo slagao, pa su sve više počeli da kupuju kod njega. Povećao je narudžbine zemički i viršli, počeo da se oglašava, i posao je napredovao. Imao je sina koga je poslao na najveće škole da proučava politiku, medije, pravo, marketing i ostale nauke koje on kao nepismen čovjek nije poznavao. Jednog dana sin se vrati sa diplomom i reče mu: "Tata, sprema se velika recesija. Bilo bi dobro da se zaštitiš na vrijeme." Otac pomisli da je to sigurno tako, kada sin, koji ima najveće diplome i čita novine i knjige, tako kaže. Zato je smanjio količinu zemički i viršli, i otkazao oglase. Radio je manje. Smanjila se i količina zarađenog novca. Sa manje novca u sljedećoj narudžbini još više je smanjio količine zemički i viršli. Posao je išao sve gore i gore. Radio je sve manje i manje. Jednog dana čovjek se zamisli i reče: "Stvarno je moj sin bio u pravu. Baš je došla kriza." Ovo je moj odgovor na komentare zlobnika koji moju izjavu “da treba da radimo više”, žele da iskoriste zarad lične promocije i nastojanja da me posvađaju sa poljoprivrednim proizvođačima. O svakom čovjeku najbolje govore rezultati, poručio je Ivanović.

Ivanović je govorio i o problemu sokova i istakao da se situacija popravlja ali da on još uvijek nije zadovoljan i dodao da će biti zadovoljan kada se u potpunosti budu poštovali propisi i deklaracije napisane od strane samih proizvođača, navodi se u saopštenju Ministarstva.

- Postoje kompanije koje smognu snagu da priznaju grešku, izvinu se i preduzmu mjere da se problem riješi (kao što je to slučaj sa uvoznikom EVA sardina za Crnu Goru, firmom Podravka doo). Postoje i one koje smatraju da 17 odsto tržišta (koliko je udio Crne Gore u njihovom poslovanju) nije razlog za brigu, pa pokušavaju da neutemeljnim kritikama prebace odgovornost na Ministarstvo poljoprivrede Crne Gore. Moja namjera nije da bilo koga učim redu. Moja namjera je da učinim sve što mogu da zaštitim zdravlje i ekonomske interese građana Crne Gore. Izrečene mjere ostaju na snazi sve dok svaka serija sokova ne bude u skladu sa deklaracijom, poručio je on.

Prema Ivanovićevim riječima cilj je da se zavede red u oblasti bezbjednosti hrane. Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja je naveo i da se obavljaju redovne kontrole uvoza povrća iz Albanije.

- Za sada nema novih negativnih nalaza. Pratimo situaciju i dalje, i intervenišemo po potrebi, kazao je Ivanović.

On je najavio da se u srijedu, 6. novembra održava VI sastanak Podobora za praćenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju za poljoprivredu i ribarstvo.

- Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja pripremilo je Platformu, koja će poslužiti kao osnova za razgovore. Dokument sadrži pregled ostvarenih reformi u sektoru poljoprivrede i ribarstva, s posebnim osvrtom na aktivnosti i rezultate ostvarene između dva sastanka Pododbora. Pripremili smo i prevod ključnih dokumenata i najvažnijih zakona (46 dokumenata), rekao je Ivanović.

 

 

 

 

Portal Analitika